Ислямска държава губи позициите си в Либия

Проправителствени сили в Либия превзеха бастион на групировката „Ислямска държава“, съобщи правителството на националното единство, цитирано от ДПА и БТА.
«Силите за сигурност на либийските петролни обекти» – паравоенна организация, положила клетва за вярност на подкрепяното от ООН правителство – превзеха градовете Нофалия и Бен Джауад.

Нофалия бе първият либийски град, който падна под контрола на „Ислямска държава“ в началото на 2015 година. Той се намира на 127 км източно от Сирт (на Средиземно море), който в момента е главната база на радикалната групировка в Либия.

Друга паравоенна организация, подкрепяща правителството и съставена предимно от бойци от град Мисрата, даде вчера 10 жертви в сражение срещу „Ислямска държава“ в покрайнините на Сирт, предаде Ройтерс. 40 бойци са били ранени.

Западните държави се надяват, че подкрепяното от ООН правителство, което пристигна през март в Триполи, ще може да обедини враждуващите фракции в Либия, за да започнат ефективна борба срещу местния клон на „Ислямска държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'