Иран планира да увеличи производството на петрол до 4 милиона барела на денВъпреки, че членовете на ОПЕК  обмислят понижаване на производството на петрол, то Иран планира да го увеличи до 4 милиона барела на ден.
Иран е третия най-голям член на ОПЕК и може да осуети плановете на картела за намаляване на продукцията с цел стабилизиране на цените, след като смята да увеличи своята до 4 милиона барела дневно до края на годината. В момента страната от Персийския залив произвежда по около 3,89 милиона барела на ден. Това сподели Али Кардор, управляващ директор в Иранската национална петролна компания в понеделник на конференция в Техеран.

Амир Хюсеин Замания, заместник петролен министър по международните въпроси, каза пред журналисти, че страната е изпомпвала по 4,085 милиона барела дневно преди санкциите, които бяха наложени на икономиката. „Ние се нуждаем да достигнем нивата от преди санкциите“, заяви той.

Според Замания в момента Иран изнася по около 2,2 милиона барела на ден. И страната се опитва да си върне пазарния дял, който имаше преди ограниченията, които бяха свалени през януари.

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол(ОПЕК) ще се срещнат следващия месец във Виена в  опит да потърсят съгласие за това как да се въведе планираното намаляване на продукцията на групата. 14-те страни членки достигнаха до споразумение на срещата си миналия месец в Алжир да понижат колективното производство до диапазона 32,5-33 милиона барела дневно. Целта е да се обуздае глобалното пренасищане на пазара. Иран обаче може да бъде освободен от задължения по това споразумение. Ислямската република загуби позицията си на втория най-голям производител в ОПЕК след международните санкции, които бяха въведени през 2012 година и защитава своите намерения да върне предишните си нива.

ОПЕК ще обсъжда производствени квоти на всички свои членове през ноември, заяви Замания. Въпреки това данните на ОПЕК за иранската продукция базирани на вторични източници като анализатори и журналисти е „неприемливо“ да се използват при определяне на индивидуалната квота на страната, каза Кадор.

Страната изпомпва по 3,63 милиона барела дневно през септември.

По-късно иранския петролен министър Биян Занганех, че се надява ОПЕК да постигне споразумение за ограничаване на производството си през ноември.

Запитан от репортери в кулоарите на петролна конференция той изрази оптимизъм относно сделката следващия месец. „Надявам се“, заяви той.

На въпрос дали сегашните нива на производство на Иран са нараснали достатъчно, че страната да се присъедини към споразумението на ОПЕК, Занганех заяви: „През ноември ще трябва да решим колко би трябвало да произвежда всяка една страна.“

Източник:fxtrading.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'