Илиян Василев: Законопроектът ”Пеевски” за КТБ е отчаян опит и операция по изпиране на имиджа на Пеевски

Законопроектът ”Пеевски” за КТБ е отчаян опит и операция по изпиране на имиджа на Пеевски. Това написа във Фейсбук бившият посланик в Русия Илиян Василев. Предвиденото грижливо заобикаля сделките на Пеевски по завземането на активи, финансирани с кредити на КТБ, включително печатницата, Булгартабак, Виваком и тн. Разбра, че е токсичен „актив“ както в политически план – за ДПС и Борисов – тъй като на едните пречи да се доберат до власт, а на Борисов да си върши сделките, така и в бизнес план – за партньорите му – и у нас и банките, които не му дават кредити, но най-вече в чужбина – ВТБ.
Това, което предлага е много шум за нищо, защото със задна дата нищо не може да се промени – бития си е бит, цесии цедирани, обезпеченията освободени – т.е. активите вече са трети страни и освен да настъпи правна какофония и всичко да се изсипе накуп в съда /защото ретроактивността ще породи вълна от правни спорове, включително и искове срещу държавата/ нищо няма да последва. Има елементарен практичен прочит – да препятства сделките с активи, в които Пеевски не участва – примерно „Дунарит“.
В същност законопроектът е написан точно срещу онова, което Пеевски се опита да направи и не успя с активите на „Дунарит“ и се наложи да прибегне до помощта на министъра на икономиката. След провала изобщо минава на друга по-малко рискова и най-вече публично по-скрита схема – след като не може сам, ще го прави през държавата. Накрая се усети, че покрай него схемата със заграбването започва да се прилага масово, не може да я контролира, а за всичко е подозиран той.
И най-вече този законопроектът ви подготвя за среща с неизбежното – масата на несъстоятелността се изпари.
Фондът за гарантиране на влоговете на гражданите никога няма да си върне парите. С този закон се опитват предварително да се самоосвободят от отговорност, като насочат вниманието към Цветан Василев и всички други извън себе си. Фейк политици с фейк предложение – малко медийно и публично позициониране преди делото и решението по закона Магнитски в САЩ.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'