Христо Проданов покорява „осемхилядник“ за първи път преди 36 години!!

Български алпинист покорява за първи път връх над 8000 м на 30 април 1981 г.
Христо Проданов изкачва сам четвъртия по височина връх в света – Лхотце (8516 м) в 13,55 ч.
Върхът се намира на границата между Тибет и Непал, в близост до връх Еверест и южната му стена е много трудна за катерене. До 2003 г. 243 алпинисти са покорили върха и 11 са загинали. Христо Проданов е първият български алпинист изкачил и връх Еверест – през 1984 г. Загива спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април.
Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна република България“. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут.
Лхотце се издига в Главното Хималайско било, в центъра на огромна верига в посока изток-запад. Първият в историята опит за достигане на Лхотце е направен през 1955 г. от международна експедиция под ръководството на Норман Диренфурт. Най-високо стига австриецът Ернст Зен. Той се отказва на около 8000 м поради повреда в кислородния апарат. Върхът е покорен за първи път на 18 май 1956 г от швейцарския екип Ернст Райс и Фриц Лухзингер. Първото изкачване, направено от жена, е на французойката Шантал Модюи на 16 май 1996 г.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'