Хиляди служители на МВР протестираха пред Народното събрание. Министър Радев: Леко не разбирам

Хиляди служители от МВР протестираха няколко часа в центъра на София на връх професионалния им празник. Те изпълниха площада пред Народното събрания. Служителите на МВР настояват за увеличение на заплатите си, достойни условия на труд, както и адекватно предпазно облекло и униформи. Протестът започна с химна на България и минута мълчание в паметта на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг. Колегите им от Сърбия и Румъния дойдоха да ги подкрепят. Протестът започна със закъснение тъй като част от участниците от други градове бяха забавени заради тежкия пътен инцидент, който временно затвори в двете посоки АМ „Тракия“. От СФСМВР съобщиха, че 20 автобуса с желаещи да се включат в протеста са попаднали в задръствания.
Повечето протестиращи носеха на дрехите си стикер и табели с надпис „Аргумент“ за исканията им. Участващи в протеста пожарникари бяха облечени във вехти специални екипи за гасене с надпис „Торонто“. Надпис на плакат над тях гласеше:“Аз съм български пожарникар. Не искам да ме гледате облечен в дрипи“. На други лозунги пишеше: „С лични средства осигуряваме вашата безопасност“, „Достойно отношение и достойно заплащане на служителите в МВР“ и др.
За протеста пристигнаха служители на МВР от цялата страна. „Основните ни искания са за незабавно увеличение на заплатите. Министърът през март каза, че има разчети за 20% увеличение. Очакваме да ги видим тези разчети”, заяви Благой Иванкин от Синдикалната федерация на служителите в МВР.
Сутринта вътрешният министър Валентин Радев, без да се ангажира с конкретни цифри, съобщи, че увеличаване на заплатите на полицаите е възможно, но след Нова година. Председателят на СФСМВР Вален Попов заяви, че не подлежи на преговори искането им за увеличение за увеличение на заплатите от тази година, а по въпросите за конкретна цифра може да се преговаря. Той заяви, че не вярва, че няма ресурс в бюджета на МВР, тъй като непрекъснато се говори за увеличена събираемост, за което служителите на ведомството имат сериозна заслуга. Според него в момента няма резултат от преговорите между синдикатите и ръководството на МВР.
„В националния протест участват абсолютно всички синдикати на МВР“, посочи Попов и допълни, че българските синдикати са подкрепени от техни колеги от Румъния и Сърбия. Протестът на служителите в МВР прерасна в шествие, което тръгна от площада пред Народното събрание към сградата на МВР и намиращата се в непосредствена близост градинка пред църквата „Свети Седмочисленици“. За кратко полицаите блокираха с шествието си движението по ул. „Цар Иван Шишман“ и скандираха с искания си за по-високи заплати, достойни условия на труд, средства за униформи и предпазни средства. Сред множеството хора се промъкна като по терлици депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Той мина без изобщо да обърне никакво внимание на хората около себе си, демонстрира пренебрежение, говорейки през цялото време по телефона. Припомняме, че Нунев е бивш полицаи от Русе и настоящ член на комисията по вътрешен ред и сигурност.
Шествието завърши пред паметника на загиналите полицаи, който се намира в близост до сградата на МВР. В края на протеста техни представили се насочиха към Паметника на незнайния воин за да поднесат цветя в памет на загиналите си колеги. По-рано там се проведе официалната церемония по отбелязване на професионалния празник на служителите на МВР. В словото си към служителите на МВР по случай професионалния им празник, вътрешният министър заяви, че голяма част от исканията на мирния протест на полицаите, който се провежда в момента, са справедливи и ако има дисбаланси в заплащането правителството ще ги поправи. Министър Радев заяви че не разбира защо служителите на МВР протестират точно сега. Той каза също, че заплатите на полицаи и пожарникари могат да бъдат повишени най-рано от следващата година. Радев видимо изнервен заяви: ”Леко не разбирам какво искат да кажат полицаите с този протест. Всички сме граждани на България, не сме граждани на МВР, така че да внимават с протестите – те имат право на протест, не на стачки”.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'