Гробница на отдавна изгубено племе

Черепи и кости от крави и овни са намерени в гробница на 2500 години в китайския град Лоян, провинция Хенан. Градът е известен с това, че оттам близо 12 династии са управлявали Китай. Според археолози гробницата е на представители на представители на етническото малцинство лухун ронг. Племето е било най-активно в т.нар. периоди на Пролетта и Есента (776-476 пр.р.Хр) на династията Източна Жу. По-късно по време на „Враждуващите царства“ (475-221 пр.р.Хр) племето е унищожено.

Ако първоначалните анализи са верни, и това е гробница на въпросното племе, това би било голямо откритие, както и ако се окаже, че е на неизвестно досега племе. Китайската история е дълга и сложна и хиляди специалисти работят за да запълнят дупките в познанията ни за нея.

Артефактите от гробницата включват няколко колесници, скелети на коне, бронзови камбани, бронзови съдове за храна и вино, както и раковини, които може би са достигнали до Китай чак от Индийския океан. Подобни находки са характерни за погребалните обичаи на аристокрацията от периода на Жу и късният период на династията Шан (1600-1046 пр.р.Хр).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'