Горанов: Корупцията остава емоционална квалификация. Нерегламентираните практики остават по-скоро вестникарско внушение

Естественото място на България е в клуба на дисциплинираните и богати страни от европейския център. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-та среща на бизнеса с правителството. Той отхвърли твърденията, че България е най-корумпираната европейска държава. Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и в този аспект корупцията остава емоционална квалификация. Когато има правила и те се спазват, нерегламентираните практики остават по-скоро вестникарско внушение. Присъединяването на България към Еврозоната е съвместен проект на правителството и Европейската централна банка, посочи Горанов.

Според него големият проблем за намиране на кадри за бизнеса е състоянието на висшето образование.
Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина, подчерта той. Добрата новина е, че тенденцията се обръща от 2012 до 2016 година около 40 хиляди души са се върнали в страната. Докато в началото са се връщали хора на възраст 40 – 65 години, то напоследък в страната се връщат все по-млади хора, каза Горанов.

Финансовият министър посочи, че ръстът на производителността на труда в България се увеличава с по-бързи темпове от тези в ЕС. В периода 2000 – 2016 година производителността на труда се вдига средно с 3,4 на сто годишно, а в ЕС с 1,9 на сто. Затова ако през 2007 година имаме 28 на сто ниво на БВП на човек от населението към средните нива на Европа, то през в 2017 година отчитаме близо 50 на сто БВП на глава от населението от средните за ЕС, каза Горанов.

Горанов изтъкна, че правителството ще продължи с политиката си за увеличаване на минималните доходи, за да може да приближи доходите в страната близо до средните за Европа. В момента нагряването на пазара на труда дава шанс на бизнес процесите да се подобрят, но това трябва да върви с инвестиране в образованието и тази диспропорция между бедни и богати и образовани необразовани, отбеляза Горанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'