Главният прокурор Цацаров с оставка или с международна награда?

До две седмици главният прокурор Сотир Цацаров ще подаде оставка. Мотивите ще бъдат „по лични причини“, но всъщност ще е заради обявяването на резултатите от разследването в САЩ по закона „Магнитски“. То се провежда заради съмнения за участие на Цацаров и олигарха-депутат Делян Пеевски във фалирането на КТБ и нарушаване на човешки права.

Това коментираха магистрати, които смятат, че българският главен прокурор ще постъпи цивилизовано, ако последва примера на своя американски колега Джеф Сешънс.

Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Сешънс подаде оставка. Той бе изпратен от служителите във ведомството с овации. „Благодаря ви! Бог да ви благослови“, обърна се Сешънс към колегите си. Той поздрави и началника на своя кабинет Матю Уитакър, който бе назначен мременно за изпълняващ длъжността. Напускането на 71-годишния бивш сенатор беше очаквано, след като Тръмп многократно го критикува заради отвода му от разследването за руска намеса в президентските избори през 2016 година.

Правосъдното министерство на САЩ също участва в събирането на факти и информация по разследването „Магнитски“. Всички събрани материали и направените изводи вече са в кабинета на Тръмп, който се очаква да оповести публично резултатите през първите дни на декември. С процедурата е запозната и Екатерина Захариева, външен министър при срещата й с държавния секретар на САЩ, Майк Помпео преди дни.

Някои магистрати обаче смятат, че Цацаров няма да подаде оставка, защото така е посъветван от близкия си приятел руския главен прокурор Юрий Чайка. Синът на Чайка – Артьом вече изтърпява санкции по закона „Магнитски“, обявени от Вашингтон през декември 2017 г. Той попадна в разследване след множество сигнали за незаконно забогатяване пране на пари и пр. Чайка обаче не признава закона „Магнитски“, нито американските санкции. Те обаче са признати и се прилагат в десетки страни по света между които Италия, Великобритания, Франция, Испания, Германия, Канада, Австралия, Швеция, Холандия, Литва, Естония и пр.

Освен за съучастие във фалирането на КТБ за Цацаров в САЩ са изпратени и сигнали за скандалната му среща в ЦУМ с бизнесмена Сашо Дончев, организирана от пловдивския олигарх и почетен консул на Русия Георги Гергов. Американците са информирани и за топлите отношения между Цацаров и Пеевски, както и отказът на прокуратурата да разследва сигналите срещу богаташа, колкото й да са аргументирани и подкрепени с факти и доказателства.

Джеф Сешънс подаде оставка, защото тя му бе поискана от президента Тръмп. В България обаче оставката на Цацаров може да поиска и получи единствено Делян Пеевски. Той го направи главен прокурор и го заведе при Цветан Цветанов в МВР за одобрение, той ще го и детронира, коментират държавни обвинители, които броят дните до оповестяване на резултатите по „Магнитски“. Техни колеги обаче са на мнение, че Цацаров е най-добрият прокурор, който България е имала в историята си и заслужава да бъде номиниран за наградата на Международната комисия на юристите – The International Commission of Jurists (ICJ)) със седалище в Швейцария.

Източник: https://frognews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'