Германският външен министър: В Европа може да има сигурност само със, но не и срещу Русия

Германия трябва да предотврати ситуация, при която политическото неразбирателство между Москва и Берлин може да доведе до конфликт и между двата народа. Това каза Франк-Валтер Щайнмайер за в-к Vorwärts, цитиран от Алтер 24.

loading…


„Наше задължение е да поддържаме диалога не само с цел, да минимизираме опасността от военни недоразумения, но и да насърчим процес по изграждането на взаимно доверие. Къде ще стигнем във външната си политика, когато желанието да разбереш срещуположната страна е табу?“ – зададе си въпросът министъра на външните работи Щайнмайер.

Дипломат номер 1 на Федералната република подчерта, че русофобията, както и изказванията на хората, които отказват да разберат руската позиция, са контрапродуктивни.

Външният министър на Германия многократно е призовавал за диалог с Русия, считайки, че санкциите са неефективни. Според него санкциите трябва да се вдигнат, ако Москва съдейства за мирния процес в Украйна, в рамките на Минските договорености.

„Ние сме наследниците на Вили Бранд и трябва да се погрижим за отношенията си с Русия. Никой друг няма да го направи. Дългосрочната стабилност на Европа може да е само със, а не против Русия. Това важи и за горещите точки на Близкия изток.“ – добави още Щайнмаейр.

Стотици читатели в коментарите си под интервюто на Щайнмайер изразиха подкрепата си за думите му:

„Мисля, че е добре, че Франк-Валтер Щайнмайер се опитва да поддържа диалог с Русия, въпреки обстоятелствата. Това е единственият начин да се запази крехкият мир“ пише читател с името Петер Бьотел.

loading…


„Хубаво е, че поне един от министрите ни иска да запазим диалога с Руската федерация“ казва Волф Валдман. Alter 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'