Германия ще призове ЕС за санкции срещу САЩ, заради „Северен поток-2“

Германия ще призове ЕС да помисли за санкции срещу САЩ, ако новото ембарго, подготвяно във Вашингтон срещу Русия, затрудни бизнеса на европейски компании. ”САЩ напуснаха общата линия с Европа по повод санкциите срещу Русия”, заяви пред обществената телевизия ARD министърът на икономиката Бригите Циприс. Според нея последните действия на Вашингтон ще затруднят още повече отношенията между САЩ и Германия.
Водещи германски бизнесмени и компании предупредиха, че това, което американците подготвят като наказание за намесата на Русия в изборите в САЩ, ще попречи на бизнеса да работи по газопроводи и петролопроводи, жизнено важни за енергийната сигурност на страната. По-конкретно те са притеснени, че директно ще бъде засегнат газопроводът „Северен поток 2“, в който участват германски фирми. Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, заяви в сряда, че ЕС е готов да действа „в рамките на няколко дни“, ако американските санкции засегнат енергийната сигурност на съюза. Брюксел посочва, че има опасност да пострадат европейски компании и петролни и газови проекти, от които ЕС е зависим.
Във вторник Камарата на представителите във Вашингтон одобри с внушителното мнозинство от 419 „за“ и едва 3 гласа „против“ закон за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Късно в сряда от Сената съобщиха, че са постигнали компромисен вариант, който да бъде одобрен и от сенаторите – вероятно до края на седмицата. Текстът подлежи на корекции, за каквито продължава да настоява Белият дом, но и двете камари на парламента подкрепят проектозакона толкова категорично, че могат да отхвърлят дори евентуално вето на президента Доналд Тръмп.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'