Германия иска снемане на санкциите срещу Русия

Мнозина водещи политици в Германия в интервю за вестник Die Welt под заглавие Sanktionen gegen Russland schnellstmöglich beenden заявиха необходимостта от отмяна на санкциите против Русия, информира БЛИЦ.

„Целта трябва да бъде най-скорошно прекратяване на икономическите санкции в отношенията с Русия” – заявил премиерът на провинция Саксония Станислав Тилих, съратник на Ангела Меркел в партията ХДС.

„Русия е важен търговски партньор на Германия, когото „ние не трябва да губим” – казал той.

„Надявам се, че диалогът с Русия ще се възобнови и политическите въпроси, по които се разминават гледните ни точки, ще се изяснят и ще бъдат изгладени”.

Неговият колега Гарелт Дуин, премиер на Северен Рейн-Вестфалия, също изразил надежда за отмяна на санкциите. Дуин е член на партията ХСС, която с ХДС образува управляващата коалиция в Бундестага. Той пък счита за възможно поне постепенното отслабване на наказателните мерки.

„Германия и Русия се нуждаят един от друг, отслабването на напрежението е изгодно и за двете страни. „Око за око” не е външнополитическата стратегия, която води към целта” – заявил той.

Действието на санкциите на ЕС изтича на 31 юли. Въпросът за тяхното продължаване ще бъде обсъждан на срещата на Евросъюза на 28-29 юни. Редица европейски страни вече се изказаха за снемане на ограниченията.

One thought on “Германия иска снемане на санкциите срещу Русия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'