Германия иска да наложи диктатура в Европа, за да запази либерализма от надигането на патриоти и консерватори
Старият свят и Германия се оказват в много незавидна позиция, а Берлин се готви да поеме върху себе си бремето на европейското лидерство, смята немският политолог и директор на Германско-руския форум Александър Рар, пише вестник „Российская газета“, цитирана от Пик.
„Смятам, че Германия в момента се намира под голям натиск: от една страна тя е влязла в много сериозен конфликт с Русия, на първо място заради разногласията по въпроса за ценностите. В Берлин смятат, че Москва защитава консервативния модел на развитие на Европа. Това не се харесва на управляващите в германската политика: те искат Европа да се засилва, но само на сегашната либерална основа. От друга страна, същият либерален фундамент, който е неоспорим за официален Берлин и трябва да стане главен за целия Стар свят, е изправен пред нелицеприятна критика от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Това за германците е вторият фронт: и то доста сериозен, доколкото Германия не е свикнала да е конфликт със САЩ: нали Вашингтон за германския политически елит винаги е бил неоспорим лидер“, обясни Рар.

„Но съществува и така наречения трети фронт. Това е вътрешният фактор: недоволството вътре в европейското общество, което е съпътствано от засилване на антиглобалните движения, които стават все по-силни“, допълни експертът.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'