Герхард Шрьодер: САЩ водят икономическа война срещу Европейския съюз

Икономическата война на САЩ срещу доставките на руски газ на германския пазар е недопустима. Това заяви председателят на съвета на директорите на Роснефт и бивш федерален канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интервю за телевизия „Россия 24“, чийто запис бе разпространен днес, съобщи ТАСС, цитиран от БТА. Не трябва да се прави така, че американците и ЕС по някакъв начин да се противопоставят един на друг по този въпрос. При все това има опити да се създадат такива трудности пред проекта. А това, че американците ще се стараят с помощта на санкциите да навлязат на германския пазар и да доминират с втечнения си газ, не е нищо друго, освен признаци на икономическа война. А такава война е недопустима, заяви Шрьодер.
На мнение съм, че федералното правителство постъпи правилно, като обяви, че газопроводът „Северен поток-2“ е икономически проект, който не трябва да се политизира, допълни бившият канцлер. По думите му Германия има интерес доставките й на газ да бъдат сигурни и по-евтини от шистовия газ.
В началото на август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, който предвижда по-строги санкции срещу Русия. Новите санкции правят по-сложно кредитирането на руски компании на Запад и затрудняват работата на енергийните компании. В обсега на санкциите попадат всички нови проекти, в които делът на руските компании е над 33 процента. „Северен поток-2“ е международен проект за газопровод през Балтийско море, който ще осигури доставки на руски газ за Европа. Новият газопровод ще позволи да бъде удовлетворено нарастващото търсене и ще увеличи обема на доставките с 55 милиарда кубични метра газ годишно.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'