Герберска драма. Павлова и Боршош се обвиняват взаимно в лъжи, кражби и злоупотреби

Самоотстранилият се шеф на НДК Мирослав Боршош разпространи своя позиция във връзка с изказване на министър Лиляна Павлова пред Комисията за НДК в парламента, която приключи преди около час. В писмото си до медиите той заявява, че Павлова е изнесла неверни и непълни твърдения.

Ето какво се казва в позицията:
ПОЗИЦИЯ НА МИРОСЛАВ БОРШОШ
Относно твърденията на министър Лиляна Павлова пред Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства за разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС
Изнесената информация от министър Лиляна Павлова пред Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства за разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС, е невярна и непълна. Нейните твърдения целят да отклонят вниманието от сериозното забавяне в логистичната и техническа подготовка на Председателството по причини, които не са от компетентността на ръководството на НДК. Министър Павлова търси да оправдае неуспешния си опит за отстраняване на професионалното ръководство на НДК и подмяната му с политическо такова.

Всички решения, свързани с ремонта на НДК за Председателството, са колективни и с тях са ангажирани експерти от множество институции и ведомства, които са давали своите становища в целия процес.
Категорично не споделям силовия опит покрай Председателството НДК да се преформулира от успешно работещ културен институт в мъртва инфраструктура за отдаване под наем.
Това би било връщане към най-мрачните времена от историята на НДК.

Припомняме, че по-рано днес, Лиляна Павлова обвини Мирослав Боршош в злоупотреби. „Първата група проблеми, които установихме в НДК, са свързани с трайната тенденция за реализиране на загуби. Финансовият отчет за 2015 г. не е заверен, а този за 2016 г. е заверен с квалифицирано мнение на одиторската фирма. Поисках бизнес план, мерки за оздравяване на дружеството, но такива не ми бяха представени“, обясни Лиляна Павлова в изслушване пред Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства за разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС. „Втората група проблеми е свързана с обществените поръчки. Свързаните поръчки с Председателството са три. Поисках правилата за провеждане на обществените поръчки, оказа се, че липсват“, обясни още Павлова.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'