ГЕРБ искат ограничаване на обжалванията на екооценките за големи проекти

Депутати от ГЕРБ са внесли предложение за промени в Закона за опазване на околната среда, с които се ограничава правото на обжалване в съда на Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС). Поправките са депозирани в деловодството на парламента във вторник, съобщава БГНЕС. Предложението на депутатите Данаил Кирилов (председател на правната комисия), Ивелина Василева (бивш екоминистър) и Станислав Иванов е ОВОС да се обжалва само на една инстанция и произнасянето на първоинстанционния съд да бъде окончателно. Става въпрос за обекти от национално значение, които са определени за такива с акт на Министерския съвет.
Приемането на поправките би ускорило големи инвестиционни проекти. Подобни са казусите със забавянето на проекта за изграждането на автомагистрала “Струма” и бъдещото развитие на курорта “Банско”. Подобен казус би възникнал и при предстоящото изграждане на автомагистрала “Хемус”.

В мотивите на вносителите се посочва:

С цел да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване, считаме, че не е необходим касационен контрол, когато Оценката на въздействието на околната среда има за предмет обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет за такива и са преминали всички съгласувателни процедури, който включва етапи по уведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценяване на необходимостта от ОВОС, извършване на консултации; определяне обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране обществено обсъждане на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране на обществено обсъждане на доклада за ОВОС, вземане на решение по ОВОС, осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решението по ОВОС.
Всички тези етапи гарантират участието на обществеността и тя става задължителна и съществена част от процедурата за ОВОС. Със законопроекта се въвежда “особено съдебно производство”, чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до шест месеца от тяхното депозиране. “Предлаганите промени гарантират спазването на публичността, като същевременно ускоряват влизането в сила на инвестиционните предложения, техните разширения или изменения“, се посочва още в мотивите.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'