ГЕРБ иска до 15 декември да бъдат приети законово въпросите от референдума
София. ГЕРБ предлагат до 15 декември да бъдат приети законовите промени свързани с референдума. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев по време на брифинг в парламента. Димитър Главчев уточни, че това е проект за решение, който ще бъде обсъден в Правна комисия, където се очаква да постъпят множество предложения. По думите му на заседанията на Правна комисия ще бъдат поканени представители на НПО, а по въпроса за субсидиите ще бъдат поканени представители на Сметната палата, за да се знае какви ще бъдат последствията от приемането на един или друг вариант.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ПРИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ ГЕРБ ЩЕ ИМАТ АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО

КАК БИ ИЗГЛЕЖДАЛО 43-ТОТО НС, АКО ИЗБОРИТЕ БЯХА МАЖОРИТАРНИ

Председателят на Правната комисия и народен представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че ще следват волята на избирателя, така, както тя е била изразена в референдума, а именно народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, да се въведе задължителното гласуване и годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиция да бъде 1 лев на получен действителен глас. Кирилов заяви, че от ГЕРБ са готови да внесат промени в Закона за политическите партии, като предложат отпадането на партийната субсидия въобще. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че внасянето на проекторешението означава, че могат да чуят вота на суверена, пише Фокус.
Агенция „Фокус“ припомня: Централната избирателна комисия обяви, че участвалите в гласуването в Националния референдум, който се проведе заедно с първия тур на президентските избори на 6 ноември, според броя на намерените в кутията за гласуване бюлетини са 3 488 558. Броят на участвалите в гласуването е 50.81% от гражданите с избирателни права в страната. Броят на участвалите в Националния референдум е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители на 5 октомври 2014 година избиратели, който е 3 500 585 . Разликата между гласувалите в Националния референдум и на последните парламентарни избори е около 12 027. Така резултатите от референдума, който беше иницииран от екипа на предаването „Шоуто на Слави“ няма да бъдат задължителни, а ще се обсъждат в парламента. Действителните бюлетини на проведения референдум са 3 400 890, а бюлетините, намерени в кутията за гласуване без плик са 550. Общият брой на недействителните бюлетини е 87 668. В Националния референдум бяха включени три въпроса. На първият от тях – „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ с „да“ са отговорили 2 509 864 гласоподаватели, а с „не“ са отговорили 560 024. На вторият въпрос – „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ с „да“ са отговорили 2 158 929 гласоподаватели, а с „не“- 905 691. На последния въпрос – „Подкрепяте ли годишната държава субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите да бъде 1 лев за получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ с „да“ са отговорили 2 516 791, а с „не“ 523 759.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'