Ген. Петр Павел: „НАТО ще продължи да подкрепя България по същия начин, по който и България подкрепя НАТО

Приносът на България към дейностите, мисиите и операциите на НАТО получава много висока оценка, посочи председателят на Военния комитет генерал Петр Павел. Искам да изразя благодарността си за приноса, който България дава на НАТО за регионалната сигурност и сигурността в глобален мащаб. Това каза председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел след като бе награден с почетен знак „Св. Георги“ I степен за офицери на официална церемония, която се състоя в сградата на Министерството на отбраната. Генерал Павел благодари за високата награда и добави, че това е награда и за целия Алианс. Той уточни, че причината за посещението в България е да получи повече подробности за обстановката за сигурността в региона.

Председателят на Военния комитет на НАТО информира, че по време на срещата му със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев са обсъдили съвременните заплахи, пред които са изправени страните от НАТО, както и начините да им се противодейства. Петр Павел отчете като положителен знак усилията на България за увеличаване на военния бюджет и повишаване на инвестициите в армията. „НАТО е толкова силна като организация, колкото са силни съюзниците в нея“, заяви генерал Павел. Той отбеляза постиженията на България за осигуряване на стабилността в региона, което страната ни постига посредством сътрудничество с различните структури на държавите от региона.

По думите му от интерес на НАТО и съюзниците е регионът на Балканите да бъде стабилен. Затова НАТО отделя особено внимание на сигурността в района на Черно море. „НАТО ще продължи да подкрепя България по същия начин, по който и България подкрепя НАТО“, увери Петр Павел. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов отчете, че благодарение на активната роля на Военния комитет и военните командвания в НАТО са взети много навременни решения, които вече се изпълняват и НАТО днес е още по-сигурен и ефективен към предизвикателствата и заплахите. По време на срещата с генерал Петр Павел са били обсъдени заплахите, свързани с ядрената програма на Северна Корея, борбата с глобалния тероризъм, както и въпросите, касаещи киберсигурността и хибридната война. По думите на Запрянов България допринася преди всичко в борбата срещу тероризма чрез участието си в ръководените от НАТО операции.

Освен това българският контингент участва и в мисии в Афганистан. Той отбеляза, че НАТО подпомага сигурността в региона „чрез адаптираното предно присъствие на Алианса в района на Черно море“.
Генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че по време на срещата с генерал Петр Павел са били обсъдени теми, касаещи България и НАТО по подготовката за срещата на върха през 2018 г. Генерал-лейтенант Боцев е запознал генерал Павел и с работата по Плана за развитие на въоръжените сили „2020“, който се разглежда в синхрон с Програмата за развитие на бойните способности на въоръжените сили „2020“.
„Запознах генерал Павел с целите и способностите в европейски контекст, както и с целите, които поставяме върху европейската перспектива за Западните Балкани“, допълни генерал-лейтенант Боцев.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'