Газпром започна полагането на тръбопровода за „Турски поток“ който замести проекта с участието на България-„Южен поток“!

Газпром започна строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“ от руското крайбрежие на Черно море. „Днес в Черно море започна строителството на газопровода „Турски поток“. Дейностите започнаха на руското крайбрежие. Полагането на тръбопровода се извършва от кораба „Аудасия“ на компанията Олсийс (Allseas), която е подизпълнител за морския участък на газопровода“, съобщи Газпром, цитирана от ТАСС и БТА . Руският газов гигант е готов да започне полагането на тръбите от морския участък на газопровода „Турски поток“ през идните няколко дни, каза на 4 май ръководителят на Газпром Алексей Милер на среща с руския президент Владимир Путин.
„Докладвам Ви за готовност в течение на няколко дни да започнем морското полагане на тръби от газопровода „Турски поток““, заяви Милер на работната среща. Той допълни, че Газпром вече е приключил всички подготвителни дейности от проекта и очаква нареждане за началото на морския участък. Путин изрази увереност, че Турция ще подкрепя проекта и нареди да започне полагането на тръбите за морския участък.
По-рано бе съобщено, че Газпром планира да започне полагането на тръбите за първата линия от газопровода „Турски поток“ през лятото на тази година. В края на март в руския участък е приключило пробиването на първия микротунел, вторият микротунел е готов на 97,5 процента. Проектът „Турски поток“ беше обявен от Русия през декември 2014 година като заместител на „Южен поток“. Впоследствие преговорите бяха спрени заради кризата в двустранните отношения.
Да се възобнови работата по „Турски поток“ бе решено след среща през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за „Турски поток“ на 10 октомври миналата година. Първата линия на съоръжението е предназначена за турския пазар, а втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Всяка от линиите би трябвало да е с мощност 15,75 милиарда куб. метра. Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11,4 млрд. евро.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'