„Газпром“ е построил 220 км. от морския участък на ”Турски поток”

Газпром вече е изградил 220 километра от морския участък на газопровода „Турски поток“, съобщи шефът на руския газов гигант Алексей Милер, цитиран от БТА. По южноевропейското направление се строи с пълна сила „Турски поток“. В сухопътния участък в Русия приключи пробиването на два микротунела и полагането на тръбите. По морския участък са изградени 220 километра по двете линии общо, посочи Милер на съвещание, посветено на Деня на работниците от петролната и газовата промишленост. „Турски поток“ смени замразения през декември 2014 г. „Южен поток“.
На 7 май Газпром започна строителството на морския участък на газопровода край руското крайбрежие на Черно море. Проектът „Турски поток“ предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това – до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия – 180 километра.
Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб метра газ годишно. Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11,4 милиарда евро при изграждането на четири линии. Инвестициите на Газпром в „Турски поток“ тази година ще бъдат 41,92 милиарда рубли. Милер съобщи още днес, че износът на Газпром за осемте месеца на годината е нараснал с 12,1 процента до 126,3 милиарда кубични метра газ. По думите му за миналата година в страните извън ОНД са изнесени 179,3 милиарда кубични метра газ, а тази година доставките нарастват. Газпром е добил 302,6 милиарда кубични метра газ за първите осем месеца на годината или с 20,1 процента повече спрямо същия период на миналата година, съобщи още Милер.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'