Гърмен на бунт!!! Жителите искат референдум, заради незаконните цигански строежи! Циганите подават жалба в Страсбург!
От сдружение „Защита на община Гърмен“ организираха митинг пред сградата на Общината в знак на протест срещу продължаващото бездействие на институциите по проблема с незаконното строителство в ромския квартал „Кремиковци“. Протестиращите искат провеждане на референдум.
На митинга днес обаче не се събраха много хора, а предимно представители на инициативните комитети и сдружения, съобщава БНР.

След физическите сблъсъци през май 2016 година, в които пострадаха осем души, държавната агенция „Национален строителен контрол“ приведе в изпълнение 13 заповеди за принудително събаряне на незаконни постройки, след което процесът спря, заради невъзможността на местната власт да предложи временен подслон на останалите без дом семейства. Ромите от своя страна бяха категорични, че не биха напуснали квартала и общността, дори да им предложат жилища, те подадоха жалби в Европейския съд по правата на човека.

От сдружение „Бъдеще за община Гърмен“, което се роди след масовия бой, са категорични, че в квартала продължава да се строи. Иван Кременлиев – председател на сдружението, е категоричен, че ромите строят тухлени къщи. 
Хората са притеснени и от няколкото доказани случаи на хепатит „А“ на деца от квартала, които учат в местното училище или посещават детската градина. 

Четири пъти кметът на общината Минка Капитанова внася предложение до Общинския съвет за изготвяне на подробен устройствен план /ПУП/ в ромския квартал, който към момента е със статут на общинска земеделска земя, но местният парламент отхвърли предложението. Според кмета това е единственият правилен път за решаване на проблема с 20-годишна история, пише Пик. Местните хора обаче са категорични, че това би задълбочило сегрегацията на ромската общност и криминализирането на етноса.

От сдружение „Бъдеще за община Гърмен“ настояват за провеждане на местен референдум, който да реши бъдещето на земеделския масив от 64 декара, довел до конфликти и напрежение. Към протеста се включиха и жители на съседното село Марчево, заедно с кмета, тъй като квартал „Кремиковци“ е със статут на земеделска земя, която е в землището на Марчево.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'