Г-н премиер, Вие и Вашият „оперативен щаб“ направихте дупка в морето.

На 02.07 2017г. правителствената информационна служба обяви следното:“По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов в МВР се свика националният оперативен щаб, създаден съгласно Стратегията за намаляване на риска от бедствия 2014-2020″. Брей. Не съм я чувал тази стратегия, и не знаех че има национален оперативен щаб, ама супер. Имало все пак намерение, мисъл и грижа за народонаселението. Целта била“ за координиране на дейността на институциите предвид очакваното влошаване на времето“. Стига бе, направо не е за вярване. Някой се е сетил, че дъждовете и градушките са бедствие за хората и ще се взимат мерки. И се започна едно координиране, едно чудо, което не сме виждали(поне през последните 10г.). Обласните управители-марш „по местата“, проверка на язовири, канали, диги и всякакви водоотвеждащи съоръжения.В заседанието са участвали министри и представители от Министерството на земеделието, МО, МРРБ, МОСВ и проф. Брънзов, директор на НИМХ към БАН, както и главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Министър Радев излиза пред журналистите:“В момента сме се свързали с всички областни управители „по линията на дъжда“ – от Видин, Монтана, Враца, Плевен. Там вече вали, проверили сме всички системи – големи и малки язовири, министрите докладваха, държим връзка, всички са на телефоните“ Направо ми стана симпатичен. И Вие г-н премиер, и Вие почти ми станахте симпатичен. И си говоря сам на себе си(често го правя, с разбран човек си говоря) „Брей, колко го плюх този, пък той да вземе да се окаже държавник“. И на себе си се ядосвам, че съм си мислел обратното, пък то к’во излезе.

Сядам вечерта пред телевизора и хоп министър Радев, с една купчина важни хора(много важни) обяснява:Дирекцията за борба с градушките също имала готовност за намеса, всичко е под контрол, даже няколко залпа били дали. С ракети. Против градушката. По думите му идеята е да се предотврати това, което досега се е случвало при подобни бедствия. Оперативният щаб бил в постоянна връзка с Вас г-н премиер и Ви докладвали. Ежеминутно, ежесекундно. Леле. Браво. Има шанс да станем държава. Малко по-късно си легнах разочарован от мене си, и грешната ми представа за Вас, и очарован от Вас и Вашата държавническа мисъл.

Не спах много, то гърмя, то трещя, валя, пробва се и с градушка, но при нас се размина с едни нещастни грахови зрънца. На сутринта новини, страшни наводнения, огромна градушка, наводнени мазета, градове и села. Но, аз знам че за тези 178л/кв/м които са паднали в Самоков, не носите вина.

Ясно е, че каквито и отводнителни съоръжения да има, все ще се запушат. Обаче нещо ме тревожи тази пуста градушка г-н премиер. ‘Щото чух как министър Радев каза че са пуснали няколко залпа.
Пък по новините казаха че, хората от Агенцията за борба с градушките протестират. Заради пари.

Алчняци някакви, както се оказа по-късно. Взимали пари дванадесет месеца, а работили само пет(така каза един от Министерството на земеделието). Малко нахално го каза, защото Министерството на земеделието разпределя има-няма няколко милиарда лева чрез различни агенции, пък те са на „минимална работна заплата. А Министерството на земеделието би трябвало да има отношение към земеделието, не ли? А пък градушките са съществена част от земеделието, по-точно борбата с тях. Но, Вас това не Ви интересува, има си министър, има си органи, да се оправят. Важното е че имаше оперативен щаб, за новинарски шум, и вдигане на рейтинг. Простите като мен, Ви гледат и си викат:“Брей, к’ъв мъж, брей к’во чудо! Тоя ако реши и Витоша ше премести.“

През това време г-н премиер, в град Левски им се еба мамата. Буквално.
Ем ги валя, ем ги наводни, ем градушка ги удари, ем без работа останаха около 200 души.
Знаете ли защо, г-н премиер? ‘Щото Вие и Вашият „оперативен щаб“ направихте дупка в морето. О, не! Направихте дупка в 120дка стъклени покриви на оранжериите на един от най-големите производители на био-зеленчуци. Тази дупка от 120дка, я направихте без нито една ракета, даже и камък не хвърлихте. Просто нищо не свършихте. Не изстреляхте нищо. Само прес-имидж си направихте. Десет ракети да бяхте изстреляли, на двеста души работата щяхте да спасите, на един застраховател, пари щяхте да спестите, и едни прости като мен щяхте във Вас да убедите. Но не би. Убедихте ме че много Ви бива дупки в морето да правите. Големи дупки.


120дка изпочупени оранжерии
Боян Цонев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'