Forbes: Турция печели от „Турски поток“, България отново е най-губещата
В разгромяващ ни анализ на газовия проект на Балканите американското списание Форбс, близко до Демократическата партия на Обама и Клинтън пише: „Сделката за Турски поток е добра за Турция. Но не е добра за Украйна и България, които ще изгубят, че тръбопроводът Южен поток вече никому не е нужен. България щеше да прибира транзитни такси от сделката.

Турски поток ранява Украйна, защото я маха от трансбалканския път, който снабдяваше през нея Турция, Молдова, Румъния и България. Останалите също губят транзитни такси. Но най-нещастно е развитието за България от смъртта на Южен поток”, коментира Сийбрен де Йонг, енергиен стратег в Центъра за стратегически изследвания в Хага.
Турски поток бе измислен от Газпром като алтернативен път към Югоизточна Европа на Украйна. Планиран бе с общ капацитет от 63 млрд. куб.м, състоящ се от четири паралелни тръби – всяка с капацитет 15,75 млрд.куб.м. През октомври Газпром заяви, че ще намали капацитета с 25%, защото третата и четвъртата тръба са определени като „нереалистични”, както пише де Йонг в доклад за Кралския Обединен Институт за услуги на Великобритания. Постигнатото споразумение за 2 тръби с Турция е едната да задоволява търсенето на нейния пазар, а другата да се удължи към Югоизточна Европа с подкрепата на италианския петролен гигант Ени, който бе партньор в Южен поток.

Така Турски поток ще зачеркне Украйна и ще отнеме потенциалните приходи на България. „Русия знае, че трябва да наддаде с втората тръба, за да предотврати бъдещи доставки от Азербайджан, а дори от Туркменистан и Иран”, завършва Форбс. Напомняме, че списанието подкрепяше Кристалина Георгиева за шеф на ООН, а след провала й нарече с обидни думи българския премиер Бойко Борисов. Неговият собственик е милиардер, изявен противник на Тръмп и твърде близък до Белия дом. 19min.bgloading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'