Финансов шок! Данъкът за старите коли се вдига с 30%, реши парламентът окончателно

Парламентът прие окончателно новия екоелемент в данъка за старите коли, който ще оскъпи данъка им средно с 10 до 30%. Текстовете бяха гласувани на второ четене, като против тях гласуваха от БСП и от „Атака“. Текстът на второ четене, засягащ поскъпването на данъка за старите коли, посредством промени във формулата, бе обсъждан разгорещено в пленарната зала повече от два часа.

Социалистите пък подкрепиха Обединените патриоти за данъчни облекчения до 50% за хората, които карат на газ, а не на бензин. Текстът не мина и не беше подкрепен от партньорите им от ГЕРБ, които се въздържаха.

Обединените патриоти обаче се разсърдиха не на ГЕРБ, към които подходиха с разбиране, защото си имали своите аргументи, а упрекнаха ДПС и Воля. „ДПС и Марешки гласуваха против и наказаха хората, които ползват газови уредби“, изригна Юлиан Ангелов от ВМРО. Йордан Цонев от ДПС опонира, че става въпрос за газови уредби, за които никой няма да знае дали в момента се движат на газ, или на бензин.

В същото време пък мнозинството без мотивация отхвърли едно изключително важно предложение на ДПС, което засяга бюджета на общините, подчерта Цонев. Движението предлагаше коли на лизинг да плащат данъка по общини, а не по седалището на лизинговата компания, защото така парите изтичали от регионите и се съсредоточавали в столицата. „Там, където автомобилът се движи по шосето, там, където замърсява, а не, където е седалището на лизингодателя, защото седалището е в София“, мотивира се финансистът за отхвърленото предложение на движението.

Цонев констатира, че управляващите „облагодетелстваха София, защото всички големи лизингови компании са тук“. Зам.-шефът на ПГ на ДПС обвини, че този текст е лобистки, като даде пример, че тировете може да се движат в други райони на страната, но големите компании, които ги дават на лизинг, са тук, в столицата.

„Тук, в София се плаща данъкът, драги ми патриотчета!“, изригна Цонев, което провокира забележка от зам.-шефа на НС Явор Нотев. „От вчера нямаме на въоръжение нови обръщения!“, отправи критика Нотев, с намек за вчерашните обиди на „мишки“ и „мишлета“.

„Приемам, че съм излязъл от добрия тон, но не е еднаква мярката“, обърна се с обвинение за двоен стандарт към Нотев депутатът от ДПС. Цонев се възмути, че Ангелов на няколко пъти в отрицателен вот е обяснявал не как той е гласувал, а как са гласували други групи. „Аз казах какво направихте вие – наказахте българските граждани с газови уредби“, опонира Ангелов.

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория. С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лева за всеки започнати 750 кг товароносимост вместо за всеки започнат тон.

От БСП поискаха текстовете за старите коли да отпаднат, защото, според тях, 70 процента от автомобилите в България ще бъдат обложени с по-високи данъци и това ще натовари хората с по-ниски доходи. Павел Шопов от „Обединени патриоти“ също апелира колегите си от ГЕРБ да преосмислят предложенията.

Данъкът на един автомобил, който в момента плаща 450 лева данък и е сравнително нов с „Евро 5“ стандарт, може да намалее с около 60 до 100 лева, а на един 20-годишен автомобил със сто конски сили да се увеличи с около 60 лева, изчисли Явор Божанков от „БСП за България“. Ще бръкнете в джоба на най-бедните и няма нищо да направите, коментира той. По думите му у нас има „нула пречка да се регистрират стари коли и нула контрол“.

Александър Иванов от ГЕРБ обясни, че обвързването на данъка не само с мощността на двигателя, но и с екологичните стандарти, е следване на принципа „замърсителят плаща“. По думите му това не е санкция към старите автомобили, а към тези, които замърсяват въздуха. Иванов посочи, че на новите автомобили с по-висока екологична норма данъкът ще бъде намален. Тази мярка не е фискална, тя е екологична и здравна, отбеляза депутатът и даде пример, че в София тя ще доведе до намаляване на смъртността със 750 души.

Решението за удължаване на заседанието до гласуването на държавния бюджет бе взето на председателски съвет вчера, след приемането на бюджетите на ДОО и НЗОК на първо четене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'