Филипинският президент нарече американски посланник ”хомосексуален кучи син”

Филипинският президент Родриго Дутерте, известен с грубия си език, предизвика нова полемика, като нарече посланика на САЩ „хомосексуалист и кучи син“. В отговор американското правителство поиска обяснения, съобщиха АФП и БТА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо заяви, че филипинският шарже д’афер Патрик Чуасото е бил извикан за „разговор“.

„Искахме да схванем по-добре защо е било направено това изявление“ на Дутерте, каза тя.

Филипинското външно министерство обаче увери, че двустранните отношения „остават силни“. Новият филипински президент, чийто цветист език и стил рязко се различават от тези на предшествениците му, направи хомофобските си изказвания в петък, говорейки за посланика на САЩ Филип Голдбърг в телевизионно предаване, отбелязва АФП.

Както знаете, водя битка с посланика (на държавния секретар Джон Кери, бел. на АФП). С неговия хомосексуален посланик, кучия му син. Писна ми вече от него„, каза Дутерте на разпространения в архипелага тагалски език.

71-годишният адвокат бе избран на поста през май след популистка и скандална кампания, по време на която не спря да отправя обиди срещу политическите си противници и дори срещу папа Франциск, когото също нарече „кучи син“, тъй като визитата му предизвика задръствания в Манила, отбелязва Франс прес.

Тогава Дутерте се скара за първи път с американския посланик, който наред с австралийския си колега бе разкритикувал остро скандална шега на кандидата за висшия пост по повод изнасилването и убийството на австралийска монахиня през 1989 г.

Сприхав и невъздържан, Дутерте заплаши в отговор, ако бъде избран, да скъса отношенията с Вашингтон и Канбера. Според него Голдбърг „се е намесил в изборите“, което не подобавало на дипломата. Филипините са сред най-близките съюзници на САЩ в Югоизточна Азия, припомня АФП.

Скандалът избухна на фона на подкрепата на Вашингтон за Манила в териториалните й спорове с Китай в Източнокитайско море.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'