Фикри Ъшък: Проектът за закупуването на C-400 е спешен за Турция!

Решение за закупуване на руски ракетни системи С-400 ще бъде взето след уреждане на въпроса за цената, заяви турският министър на отбраната. Турция и Русия водят по-интензивни преговори за закупуване на руски ракетни системи С-400 и обсъждат технически аспекти и цена, заяви турският министър на отбраната Фикри Ъшък в интервю за турския телевизионен канал НТВ, цитирано от ТАСС и БТА.
На преговорите в Сочи президентите на Турция и Русия обсъждаха тази тема. Сега ние активизирахме преговорите по някои технически подробности и цени. След като въпросът за цената бъде решен, нашите ръководители – президент и премиер, ще вземат окончателно решение, посочи Ъшък. Той добави, че „проектът за закупуване на С-400 е спешен за Турция, защото тя трябва да засили възможностите си за противовъздушна отбрана“. Но в перспектива ние трябва да развиваме своя система за противовъздушна отбрана. Работата по нея вече започна и продължава. В нея са включени лидерите в нашия отбранителен сектор и целта ни е да направим системи с максимално използване на родни разработки и съставни части, каза Ъшък.
Засягайки въпроса за позицията на НАТО във връзка с преговорите на Турция с други страни по въпроса за системи за противовъздушна отбрана, министърът изтъкна, че отношението на алианса не е много разбираемо за Анкара.
В рамките на НАТО ние постоянно говорим, че те не се съгласяват да ни предадат технологии в сферата на системите за противовъздушна отбрана, не отстъпват в цената, но критикуват, когато ние търсим алтернативи и водим преговори с други страни, каза турският министър на отбраната.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'