Фейсал Мекдад: Американското военно присъствие в Сирия, е незаконно и неприемливо

Американското военно присъствие в Сирия е „незаконно и неприемливо„, защото то не е одобрено от правителството на арабската република. Това заяви в интервю за «Ал-Маядин» в неделя заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мекдад. Според него, САЩ „трябва да изведат своите военни, в противен случай сирийската армия ще ги разглежда като враждебна сила„. „Действията на САЩ и оглавяваната от тях коалиция нямат никакви оправдания, те само разрушават Сирия, убивайки чрез въздушните си удари мирни жители и разрушавайки икономическата инфраструктура, — подчерта дипломатът. — Това съответства на плановете на терористите, но не отговаря на интересите си сирийския народ„. Мекдад уточни, че „всеки, който иска да воюва срещу терористичните части, следва да контролира своите действия със Сирия и нейните съюзници„.
Вторият човек в сирийското МВнР нарече „последната голяма битка‘, сражението за Дейр ез-Зор, което водят в момента правителствените войски. „Този град и провинцията са много важни за нас, защото те се намират на границата с Ирак, — отбеляза Мекад. — Затова успехите на сирийската армия имат стратегически характер и ни приближават до разгрома на бандата на терористичната групировка «Ислямска държава»„.
САЩ създадоха на територията на североизточната провинция Хасеке три военни бази още една в Кобани.
Около 1.5 хиляди американци от специалните части оказват подкрепа на „Силите на демократична сирия“ (СДС), които щурмуват град Рака. В събота СДС започнаха настъпление към Дейр ез-Зор и изтласкаха терористите от ИДИЛ от промишлената зона към източната част на града.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'