Европейският парламент призова Федерика Могерини да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Европейският парламент призова ЕС да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия на фона на „най-големия в света глад“ в Йемен, информират световни агенции. Евродепутатите приеха необвързваща резолюция, която призовава шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини да наложи оръжейно ембарго на монархията. В полза на резолюцията гласуваха 539 депутати, 13 – „против“ и 81 – „въздържал се“. „Могерини трябва спешно да предложи цялостна стратегия на ЕС за Йемен и отново да настоява за йеменска мирна инициатива“, се казва в резолюцията, в която също се призовава „всички актьори да действат за деескалация на конфликта и да се обвържат с нов кръг инициирани от ООН мирни преговори“.

Според депутатите има сериозни твърдения, че Саудитска Арабия нарушава международното хуманитарно право в Йемен. По-рано гръцкото правителство обяви, че ще се присъедини към ЕС, ако наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, пише „Гардиън“.Гръцкото правителство е критикувано за оръжейно споразумение с Рияд за 66 милиона евро. Но говорител на администрацията увери, че Атина ще спази закона, ако ЕС обяви санкции.

В полза на резолюцията гласуваха 539 депутати, 13 – „против“ и 81 – „въздържал се“.

„Могерини трябва спешно да предложи цялостна стратегия на ЕС за Йемен и отново да настоява за йеменска мирна инициатива“, се казва в резолюцията, в която също се призовава „всички актьори да действат за деескалация на конфликта и да се обвържат с нов кръг инициирани от ООН мирни преговори“.

Според депутатите има сериозни твърдения, че Саудитска Арабия нарушава международното хуманитарно право в Йемен.

По-рано гръцкото правителство обяви, че ще се присъедини към ЕС, ако наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, пише „Гардиън“.

Гръцкото правителство е критикувано за оръжейно споразумение с Рияд за 66 милиона евро. Но говорител на администрацията увери, че Атина ще спази закона, ако ЕС обяви санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'