Европейската комисия и Съвета на Европа призоваха България да ратифицира Истанбулската конвенция

Висши представители на Европейската комисия и на Съвета на Европа призоваха България да ратифицира Истанбулската конвенция. По време на посещението си у нас днес първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви: „Истанбулската конвенция трябва да помогне на превенцията и борбата срещу насилието над жените и домашното насилие. Това е първият обвързващ и всеобхватен международен инструмент в Европа, който се занимава с насилието срещу жените. Не става въпрос за налагане на нови социални стандарти, става дума за забрана на насилието. Като социалист аз съм горд, че борбата за равенство и защита на жените заема централно място в моето движение от 150 години насам.

Това е достойният начин да се действа в Европа през 21 век. Страните членки в Съвета на ЕС го подкрепят, Европейският парламент го подкрепя. И сега аз мога само да се надявам, че българското Народно събрание ще ратифицира тази конвенция в интерес на нашите майки, на нашите сестри, на нашите дъщери и на всички наши европейски общества.“ Много неща бяха казани за конвенцията, много от тях, също така, бяха неверни. Искам да съм ясен: тази конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко. Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие поне веднъж в живота си, просто защото е жена. И всяка трета жена в Европа се е сблъсквала с психически и/или сексуален тормоз. Това е недопустимо, трябва да спре и ние трябва да го спрем сега – заедно, заяви още Франс Тимерманс.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нийлс Мужниекс е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което призовава за одобряване на Истанбулската конвенция. Писмото с дата 19 януари бе предоставено днес на медиите от пресслужбата на европейската организация. В него се казва: „Следя с внимание процеса по ратификация от България на Истанбулската конвенция и приветствам одобряването й от българското правителство. Особено съм загрижен от някои недоразумения, разпространили се при обсъждането на документа в българското общество. Насилието срещу жените и домашното насилие са сериозни нарушения на човешките права. Конвенцията е насочена към предотвратяването на това насилие, към защита на жертвите и търсене на отговорност от виновниците. Този документ цели премахването на неравенствата между мъжете и жените.“

Всички държави са длъжни да предприемат необходимите мерки за промяна на обществените и културните нагласи за поведението на мъжете и жените, за да отпаднат предразсъдъците, основани на схващането за малоценността или превъзходството на един от двата пола и отредените стереотипни роли на мъжете и жените, допълва Мужниекс. Той отбелязва, че на места са се утвърдили културни схващания за различната роля на мъжете и жените в обществото и семейството. Така за жените е предопределено да бъдат майки, да раждат и да стоят вкъщи край децата. Конвенцията не застрашава традиционното семейство, а заздравява неговите основи, защото се бори с главната причина за разпада на семействата – насилието. Този документ няма други скрити цели. Призовавам Народното събрание да утвърди възможно най-скоро документа и да насърчи по-обективен разговор по тази тема, пише Мужниекс.

П.П. на редактора: Франс Тимерманс и Нийлс Мужниекс са видни представители на Европейската комисия и на Съвета на Европа, но също така и ревностни защитници на узаконяване на еднополовите бракове, както и на нетрадиционните и нестандартни сексуални практики и отношения. „Български Журналъ“ продължава да защитава позицията си, че Истанбулската конвенция не бива да бъде ратифицирана от Народното събрание. Виж повече:

Утре(вторник 23.01. 2018г. б.-р.) ще има обществено обсъждане на конвенцията в Аулата на Софийският Университет. Ще ви държим информирани за събитието на което ще присъства наш представител. Публикуваме мнението на Франс Тимерманс и Нийлс Мужниекс само защото сме длъжни да ви информираме обективно, покривайки всички гледни точки и позиции.
Боян Цонев

3 thoughts on “Европейската комисия и Съвета на Европа призоваха България да ратифицира Истанбулската конвенция

 • 26.01.2018 at 8:42
  Permalink

  УНИЗИТЕЛНО МИ Е ДА СЕ МИСЛИ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЪПИ…ПРОСТО УНИЗИТЕЛНО….ТОВА,ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ДОЛНИ ОТРЕПКИ, НИЕ ЗАЩО МЪЛЧИМ И САМО ПИШЕМ? ПРОСТЕТЕ МИ,ЗА ДУМИТЕ..ТЕ СА НАПИСАНИ ОТ БЕЗСИЛИЕТО МИ ПРЕД НАГЛОСТТА И АРОГАНТНОСТТА НА ДНЕШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ. САМО ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРИТЕ МОГАТ ДА СПРЪТ ТОВА УНИЖЕНИЕ.

  Reply
 • 25.01.2018 at 3:04
  Permalink

  СТАВАЛО ВЪПРОС ЗА ЗАБРАНА НА НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ. ЧЕ ТО КЪДЕ У НАС Е РАЗРЕШЕНО, ЧЕ ДА СЕ ЗАБРАНЯВА? ТИЯ СА НИ ВЗЕЛИ ЗА ТАНГАНАЙЦИ НЯКАКВИ! ВСЯКА ТРЕТА ЖЕНА В ЕВРОПА, БИЛА ЖЕРТВА НА НАСИЛИЕ. ВИЕ АКО НАИСТИНА БЯХТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА ЖЕНИТЕ НА ЕВРОПА, НЯМАШЕ ДА Я ЗАДРЪСТИТЕ С ИСЛЯМИСТИ И МУДЖИХАДИНИ ВСЯКАКВИ, КОИТО НЕ САМО НАСИЛВАТ, ИЗНАСИЛВАТ, АМИ УБИВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ЖЕНИ И МОМИЧЕТА, ПОЧТИ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА! ДО КОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО ТЕ ГЛАВОРЕЗИТЕ, КОИТО ВИЕ ПОКАНИХТЕ В ЕС, ИЗНАСИЛВАТ И УБИВАТ И ТИЯ ОТ ВАШИЯ ТРЕТИ ПОЛ, ВИЕ И ЗА ТРЕТИЯ СИ ПОЛ НЕ СТЕ ЗАГРИЖЕНИ, СЪВСЕМ ДРУГА Е ГРИЖАТА ВИ!
  КОЙ БЕШЕ КАЗАЛ, ЧЕ ДО 2050 ГОДИНА НЯМА ДА ИМА НИТО БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА, НИТО БЪЛГАРСКИ НАРОД, ЕТО ТАЗИ Е ВАШАТА ГРИЖА И ЦЕЛ!!!

  Reply
 • 23.01.2018 at 23:48
  Permalink

  Много СЛАДКО е описано тук, ама в самата конвенция нещата са много двусмислени. И това е причината хората да са против.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'