Европа с обща позиция срещу САЩ.: Споразумението за ядрената програма на Иран не е едностранно и никой, дори Доналд Тръмп, не може да го прекрати

Външните министри от Европейския съюз призоваха днес Американския конгрес да защити споразумението за иранската ядрена програма, след като президентът на САЩ Долалд Тръмп обвини Техеран, че не се придържа към него даде заявка за възстановяване на санкциите срещу страната. Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че Иран изпълнява всички свои ангажименти, свързани със споразумението и няма причина то да бъде прекратено. На срещата в Люксембург участва и българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Европейските външни министри заявиха категорично днес, че споразумението за ядрената програма на Иран не е едностранно и никой, дори Доналд Тръмп, не може да го прекрати едностранно. Фредерика Могерини и останалите външни министри заявиха, че проверки на международната агенция за ядрена енергия са доказали, че Иран се придържа съм споразумението. Доналд Тръмп обяви миналата седмица изненадващо, че властите в Техеран са режим, който финансира международните терористи и предложи отново да се наложат санкции върху страната. Външните министри на ЕС призоваха да не се прибягва до подобни крайни мерки, а и подобна стъпка ще подкопае бъдещите преговори за ядрената програма на Северна Корея.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Това беше наше съобщение и към съюзниците ни зад Океана и се надяваме те да останат обвързани с това споразумение, защото нищо добро няма да последва от едностранно прекратяване. Себастиан Курц вероятно ще стане премиер, но днес той не присъства на срещата в Люксембург.
Някои външни министри изразиха опасенията си, че Австрия може да завие много надясно и препоръчаха на Курц да не прави коалиция с Партията на свободата. Имаше и други, като министрите от Вишеградската четворка, които се радват на промените в управлението на Австрия, защото се надяват да имат сходни виждания за миграцията, например.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'