Еврокомисар: Турция никога няма да е част от Европа

Европейския съюз няма да предостави на Турция право на безвизови пътувания тази година – както предвиждаше сделката за ограничаване на миграцията. Това прогнозира еврокомисарят за цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Отлагането ще бъде според него заради репресиите в Турция след осуетения военен преврат.

Около 20 000 служители на полицията, администрацията, съдебната система и военни бяха задържани или уволнени след осуетения опит за преврат в Турция през нощта в петък срещу събота, припомня Ройтерс.

„Законопроектът за отпадане на визите за турски граждани се разисква сега в Европейския парламент. Но моята прогноза е, че няма да има решение за безвизово пътуване до края на годината“, каза Йотингер, който е съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да се вслуша в тревогите на ЕС за върховенството на закона в Турция, продължи той. Еврокомисарят разкритикува неотдавнашното решение на Анкара да премахне депутатския имунитет, затварянето на вестници и заплахите срещу журналисти, критични към правителството.

„Недопустимо е съдии, които не се харесват на правителството, да бъдат уволнявани с хиляди. Независимостта на съда е огромен капитал“, каза Йотингер.

„Смъртната присъда е несъвместима с нашите ценности и договори – добави той. – Никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртно наказание“.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'