ЕС шантажира Сърбия: Признавате Косово и налагате санкции на Русия, иначе няма да влезнете в съюза
Президентът на Сърбия Томислав Николич заяви, че признаването на независимостта на Косово и въвеждането на санкциите по отношение на Русия ще станат условия за приемането на Сърбия като член на ЕС, предаде РИА Новости, цитирана от Пик.

Сръбският президент отбеляза, че по време на едно от скорошните си посещения в Белград европейският комисар по съседска политика и преговори по разширяване Йоханес Хан е разказал за двете условия пред евроинтеграцията.
„Г-н Хан ми каза, че няма да можем да отидем по-далеч, ако не подпишем задължаващ договор за добросъседство с Коново, което според мен е фактическо признаване на независимостта на Косово. Той също така каза, че без съвместна външна политика, няма да можем да станем членове на ЕС“, посочи Николич. „След това бяха въведени санкциите срещу Русия, в които не участваме и в които трябва да участваме, ако станем членове ва ЕС“, добави той.

Сръбският президент уточни, че засега въпросните искания не са станали официална позиция на ЕС, но „те са предвещавани от парламентите на много страни, които ще трябва да утвърдят нашето влизане, в това число този на Германия, на който ще принадлежи решаваща роля“, посочи сръбският президент.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'