ЕС: Русия ни натрапва християнските си ценности. Приемаме законопроект срещу руската пропаганда
В понеделник, 21 ноември, в Европарламента в Страсбург ще се състои заседание на комисията, която ще обсъди проект за общоевропейска резолюция за борба с пропагандата, в първа степен — с руската.
Източник от Европарламента съобщи, че в последния момент в проекта за резолюция е била направена специална поправка, чиято същност се свежда до това, че Русия натрапва своите християнски ценности и засилва влиянието си по целия свят с помощта на руските средства за масова информация. Текстът на резолюцията всъщност призовава към борба с «руската пропаганда» в Европа и света.

Проектът за резолюция за борба с пропагандата бе одобрен от комитета по международните въпроси в Европараламента през октомври тази година. Автор на документа е евродепутатът от Полша Анна Фотига, която предложи борба с пропагандата на руските информационни агенции и телевизионни канали, публикуващи и излъчващи зад граница. Проектът вече е внесен в парламента на ЕС — документът ще бъде приет или отхвърлен по време на гласуването. Заседанието по този въпрос е насрочено за понеделник, 21 ноември, в Европарламента в Страсбург. Там ще се обсъди проектът за резолюция с допълнителните поправки относно религиозната пропаганда на Русия.

Ако резолюцията се приеме, тя ще бъде изпратена за утвърждаване в Европейския съвет, Еврокомисията и Върховния представител на ЕС по международните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Немският журналист Холгер Екхоф сподели, че първоначално в проекта е отсъствала поправката за православната пропаганда, тя се е появила няколко дена по-късно в документа, той забелязал «обновлението» почти случайно — по време на подготовката на своя материал по темата.

Новата поправки призовава ЕС да признае, че «режимът на Путин се опитва да се представи като единствен защитник на традиционните християнски ценности». Фактически, според Екхоф, се казва, че Русия натрапва православието на света.

Новата поправка — а именно точка 8 от проекта за резолюция, която предизвика разногласия сред съставителите — е посветена на информационната заплаха от страна на Русия като цяло. Тя говори за влиянието на руските средства за масова информация върху светогледа на европейците.

«Руското правителство настойчиво използва широк спектър от инструменти, такива като специалните фондове (например, Руски мир), специалните организации (Россотрудничество), многоезичните телевизионни канали (например RT), псевдо информационните агенции и мултимедийни служби (например, Sputnik)», — това е част от точка 8 от проекта.

Всичко това, според документа, имало за цел «да се отхвърлят демократичните ценности и да се раздели Европа».

«Русия инвестира финансови ресурси в дезинформация и пропагандни инструменти чрез контролираните от Кремъл организации, — гласи проектът за резолюция. — От една страна Кремъл финансирана политически партии и други организации в ЕС с намерение да се подрони политическото единство, а от друга страна Кремълската пропаганда е непосредствено предназначена за журналистите, политиците и гражданите на ЕС».

В последната точка, посветена на Русия, резолюцията призовава страните от ЕС официално да признаят всички изброени факти за опасни за европейците и после със съвместни усилия да разработят «механизми за противодействие на дезинформацията и пропагандата», призовава за разобличение и борба с «хибридните заплахи».

Източник от комитета по международните въпроси в Европейския парламент потвърди, че поправката в настоящия й вид е внесена след срещата тези дни на Ангела Меркел с Барак Обама без всеобщо обсъждане на спорните моменти, т.е. всички депутати са поставени пред свършен факт.

«Като цяло резолюцията е нарушение на свободата на словото. В понеделник трябва да се повдигне въпроса за нейната легитимност. Например, получава се, че фактически се планира да се направи списък на средствата за масова информация, който практически ще забранява публикациите и излъчванията на територията на Европа», — заяви Екхоф.
News Front7 thoughts on “ЕС: Русия ни натрапва християнските си ценности. Приемаме законопроект срещу руската пропаганда

 • 22.11.2017 at 0:07
  Permalink

  След като прочетох резолюцията на ЕС и санкциите, които ще бъдат наложени на Русия и нейните християнски и демократични ценности, но които ще засегнат гражданите на ЕС останах без дъх и без думи. Това е диктатура на мракобесието на изродения вече ЕС! В този ЕС, който иска да ни върне в Средновековието управляват тъмни субекти /сили /, които искат да ни отнемат свободата на словото, свободата на личността и да ни направят безмозъчни зомбита! Призовавам всички, които могат да се противопоставят на тези безумия на този разяден и прокажен ЕС!!!

  Reply
 • 21.11.2017 at 15:37
  Permalink

  Важното е европедеразките ценности да са номер 1….Той Паси-то си го каза – Майната му на православието.

  Reply
 • 29.10.2017 at 10:05
  Permalink

  Евросоросоиди недоклатени…

  Reply
 • 22.11.2016 at 9:21
  Permalink

  Като не ви уйдисва, вървете си обрязвайте дреболийките спрямо мюсюлманските модерни ценности!!!

  Reply
 • 21.11.2016 at 22:25
  Permalink

  Ами като не искат да изповядват християнските ценности, да слагат фереджетата и чалмите и да започват да изповядват мюсюлманските ценности.

  Reply
 • 20.11.2016 at 19:55
  Permalink

  а буклуците ни натрават МЮСЮЛМАНСТВОТО ДА УМРИТЕ МАЙКА ВИ ДА ЕБА ГЕРМАНСКА

  Reply
 • 20.11.2016 at 16:47
  Permalink

  Tova e ve4e naictina jectokata diktatura,c-podpicvaneto ce claga tejka veriga na evropeiziteTasi resoluzia e cre6tu ictinckite hrictiancki ctoinocti i pogubvaneto mu.Jalka ictoria.Cme li napalno v razete na tamnite cili,a pocle gotviat 4ip i ubivane casnanieto i duhovnoctta i li4noctta na 4ovekat

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'