ЕС ни подложи на унищожителна критика! Започват процедура срещу България, заради нарушение на обществените поръчки!

Еврокомисията откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки.
 
И още: Брюксел предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако за 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията, съобщиха кор. на БНР от Брюксел.
 
Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясниха от Еврокомисията.
 
По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. «директива за борба с киберпрестъпността».
 
Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението.
 
За БНР говорителят по вътрешния пазар Лусия Каудет обясни, че страната ни не е въвела в срок една от последните 3 промени в европейските директиви, които модернизират правилата за по-прозрачно възлагане на търгове с публични средства:
 
Целта на законодателството е да гарантира прозрачност при всички обществени поръчки до определен финансов праг. С него се дава равен шанс на всички фирми да се конкурират в конкурсите, принципни мерки за предотвратяване на корупция и единни правила за ефективното харчене на парите на данъкоплатците. Тези принципи вече важат за България от 2014г насам и ние контролираме тяхното прилагане. Но последните поправки в законодателството, които страната ви трябва напълно да транспонира, модернизират системата – позволяват се повече електронни системи, по-малко бюрокрация, но също така , обществените поръчки се съобразяват с общите цели в областта на околната среда, социалната политика и иновациите.
 
Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.
 
По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. Директива за борба с киберпрестъпността.
България е изпълнила задълженията си за въвеждането на новите европейски директиви за обществените поръчки в срок, заявиха за «Хоризонт», цитирани от bgr.news-front.info, от Министерството на финансите. Новооткритите процедури по новите правила, които са изцяло съобразени с европейските директиви, са над 4 500.
От министерството допълват, че страната ни е една от малкото европейски държави, които са успели да приведат законодателството си в сроковете, поставени от Брюксел. Крайният срок е бил 18 април тази година, а в България промените са приети от парламента още през февруари и са влезли в сила с цялата необходима поднормативна уредба на 15 април.
Директивата за концесиите е внесена като законопроект в Народното събрание.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'