Ерменков: Искате съвместни проекти с Русия, но сте „За“ санкциите
„Как става да искате съвместни енергийни проекти с Русия, но сте за оставане на санкциите?” Този въпрос отправи в пленарната зала депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков към вицепремиера Томислав Дончев. Той обясни, че въпросът трябва да бъде зададен към премиера Борисов, но по лични, било страхови или козметични причини, него го няма в пленарна зала.

Таско Ерменков подчерта, че по време на конференцията за газовия хъб във Варна се е разбрало, че ще продължим да настояваме да се строи един хъб. „Вие сами признахте, че без руски газ той няма да е икономически ефективен”, обърна се депутатът към вицепремиера.

Депутатът посочи, че от една страна се говори, че ще правим тристранни срещи, включително и с Русия, ще говорим за възобновяване на енергийни проекти, а от друга страна министърът на външните работи заявява, че санкциите срещу Русия трябва да останат.


„Къде точно е истината във вашето поведение – където искате да водим равнопоставен и взаимоизгоден диалог с Русия или където на друго място ви е по-изгодно да говорите, че трябва да продължаваме политиката на санкции срещу тях? Нарочно ли разпръсквате тази мъгла, за да се загубят всякакви конюнктурни ваши грешки от едно време или имате ваша си логика?”, попита Ерменков.

Той припомни, че БСП е внесла проект на решение на Народното събрание да отпаднат санкциите, но зависи от ПГ на ГЕРБ и мнозинството дали то ще бъде прието. Народният представител заяви, че трябва да има консенсус, но той не трябва да бъде на база лоялност към ЕС, а на база лоялност към интересите на българския народ. „Не европейските началници са ви избирали, а именно българските граждани и те живеят въз основа на вашите правилни или грешни решения”, категоричен бе социалистът.

Таско Ерменков предупреди също, че финансирането на газовия хъб с европейски средства е повече от съмнително.  / ГЛАСОВЕ

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'