Ердоган обеща на Вучич: ”Турски поток” ще стигне до вас. Искаме стокообмена между Сърбия и Турция да достигне 5млрд. долара

Сърбия и Турция в бъдеще ще градят все по-добри отношения, смята сръбският президент Вучич. Ердоган прогнозира рязко повишение на стокообмена между двете страни. Това съобщи сръбската националната телевизия РТС, цитирана от БТА. „Не сме в 1389, както някои мислят, вече е 2017. Искаме най-добрите възможни отношения с Турция, те са важни за интересите и бъдещето на Сърбия“, подчерта Вучич, имайки пред вид историческата битка между сърби и турци на Косово поле в края на 14-и век. „Няма да гледаме кой говори, какво коментира. След труден период достигнахме до положението, в което се намираме сега. Искаме да направим големи стъпки със Сърбия, но и с всички държави на Балканите, за да разрешим проблемите“, коментира на свой ред турският държавен глава.
Вучич каза, че двамата са подписали съвместна политическа декларация за основаване на Висш съвет за сътрудничество между двете страни и са се договорили всяка година да организират срещи на високо равнище, последователно в Турция и Сърбия. Вучич благодари на Ердоган и на Турция за многобройните турски инвестиции в Сърбия. Ердоган е на официално посещение в Белград, където днес имаше среща на четири очи със сръбския си колега, след което се срещнаха делегации на двете страни. В началото на срещата Вучич се обърна към Ердоган със „скъпи приятелю“ и заяви, че отношението на Сърбия към Турция никога няма да зависи от отношението на други страни към нея, а винаги ще остане приятелско. Вучич подчерта, че двете страни имат много общи интереси в региона.
Турция и Сърбия подписаха днес споразумение за ревизия на договора за свободна търговия, меморандум за сътрудничество на двете правителства, споразумение за сътрудничество в областта на горското стопанство и водите, меморандум за реставрация на хамама в сръбската крепост Голубачки град. Подписани са още протокол за сътрудничество в областта на енергетиката и документи за сътрудничество в урбанизацията, писмо за намерения за засилване на сътрудничеството в областта на транспорта и инфраструктурата, споразумения за сътрудничество в областта на образованието.
Утре се очаква да бъде подписан договор за създаване на текстилно предприятие в сръбския град Кралево с 2000 работни места. В рамките на споразумението за свободна търговия Сърбия получи преференции за доставки на месо, масло и сушени плодове. Ердоган: Можем да имаме стокообмен от порядъка на 3-5 млрд. долара. Турският президент смята, че тази цел е достижима в близките години. „Нашият стокооборот сега е около 800 милиона долара, надявам се до края на годината да превиши 1 милиард долара. Но и това не е пределът, нашата цел в близките години е да достигне равнище от 3-5 милиарда долара“, заяви Ердоган на съвместна пресконференция в Белград със сръбския му колега Александър Вучич.
По време на посещението си в Сърбия турският президент Ердоган заяви, че разчита на продължаването на газопровода ”Турски поток” до сръбска територия. „Идеята е този газопровод, който сега се строи по дъното на Черно море и ще излезе на наша територия, трябва да бъде продължен към Европа. Ние продължаваме да обсъждаме всички въпроси за това с президента на Русия Владимир Путин. Имаме желание руският природен газ да стигне възможно най-бързо до Европа“, каза още Ердоган. В тази връзка той посочи, че се надява газопроводът да стигне до Сърбия в обозримо бъдеще и така Белград няма да има проблеми със снабдяването си със синьо гориво. За да стигне до сръбска територия, „Турски поток“ трябва да мине или през Гърция-Македония, или през България.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'