Елена Йончева: Оградата се прескача за минути от група от 40 души. Бежанците се снимат, за да рекламират колко лесно се минава през българската ограда

В района на Малко Търново има огромна яма, голяма част от оградата я няма и това са само част от кадрите във филм, подготвен от червената депутатка Елена Йончева. След решението на правителството да обяви оградата по българо-турската граница за стратегически обект от значение на националната сигурност най-вероятно той няма да види бял свят, което й даде основание да обвини властта в налагане на цензура. „Правителството отпусна 200 милиона лв., но не е реализиран проектът на МВР, ами друг, в резултат на което оградата пада, оградата се чупи, през нея минават за минути по 40 души и това съм го снимала, през оградата преминават по-бързо, отколкото би минал автобус с бежанци през КПП“, каза тя.
Соцдепутатката разказа, че е имала проблеми и с граничари, които са опитали да й попречат да отиде до Малко Търново. „В района има изкоп пет на три метра, който в продължение на 2 седмици не е зарит, а като депутат имам достъп до оградата. Преди два дни бях там и исках да документирам съществуването на този ров и ми беше казано първоначално, че се извършват оперативно-издирвателни дейности и не мога да бъдат допусната, но след много сериозен разговор с гранична полиция ме пуснаха“, каза Йончева. Тя твърди, че има сериозни съмнения за корупционни практики при изграждането на съоръжението, а сега с решението на кабинета разговорът по темата за преминаването на мигранти оттам на практика се прекратява.
„Държавата налага цензура на всички журналисти, депутати, на всички, които искат да разследват корупционни практики, на бежански канали“, отсече Елена Йончева. Малко по-късно Елена Йончева бе гост на Цветанка Ризова в bTV.
Законът, с който оградата на границата бе превърната в обект от стратегическо значение, е насочен срещу депутати журналисти, които искат да разследват. В момента се разследват съмнения за корупционни практики при строежа на оградата, както и бежански поток, каза тя в „Лице в лице“. Разполагаме с документи, от които е видно, че са отпуснати определени средства за строежа на оградата. Но след това гранична полиция пише писмо до областните управители да промeнят тези пректи. Оградата се превръща в съоръжение, които не е препятствие.
Ако се разходите до границата, ще видите, че тя се прескача за минути от група от 40 души . Това съм го документирала. И това не е един случай. Бежанците се снимат, за да рекламират колко лесно се минава през българската ограда. В Турция има цели колекции от стълби. Това са сгъваеми, трафикантите си ги взимат със себе си. Оградата е направена неефективно. Тя не върши своята функция. Тя вече е построена и няма как да се дадат нови милиони за нея. Част от парите са отишли някъде. При един дъжд част от оградата може да увисне. Под нея има ров от 2 до 5 метра, показа Йончева на снимка.
И продължи: Ясно е, че ограда не може да спре бежанците. Трябва да работи интегрираната система за наблюдение. В това народно събрание се оказа, че в хасковско камерите не работят. Без камери и датчици не може да се регистрират бежанците. Камерите не работят 2,5 г. Гранична полиция прави възможно, за да работят тези камери. Ние помагаме. Не виждам как сме опасни за националната сигурност?! Събирам документи и показвам какво се случва на границата. Надявам се ДАНС и прокуратурата да си свършат работата. Съдействам на ДАНС, въпреки, че не съм задължена. Има огромен мигрантски натиск и за това не се говори. Те минават по определени канали, събират се определени пари.
Управляващите считат, че това не ни засяга. Това е голяма заблуда. Особена в тази политическа ситуация. Има няколко групи-каналджии. ДАНС и МВР знаят за тях. Може би ги проучват, може би са ги оставили, не зная. Всички знаят за тях. То е като Делян Добрев. Отидете в Свиленград и Хасково, поговорете с хората. Това е обществена тайна. В момента се опитват да затворят устата на журналисти и депутати за състоянието на оградата. Криейки истината за това, което се случва на границата, това е опасно за националната сигурност. Защото не могат да се вземат адекватни мерки.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'