Експериментално руско оръжие блокира GPS-системи на американски кораби в Черно море

Проблемите с функционирането на GPS-ите на кораби в Черно море може би са свързани с изпробването на кибероръжие от Русия. Това предполага британският журналист Дейвид Хемблинг, цитиран от Рамблер и Руски дневник. „Съобщенията за проблеми със спътниковата навигация в Черно море навеждат на мисълта, че Русия може би изпробва нова система за „спуфинг“ на GPS“, пише Хемблинг в статия, публикувана в списание „Ню Сайънтист“ (New Scientist).
Журналистът предполага, че става въпрос за „нова форма на електронно оръжие“. Той е убеден, че в близко бъдеще технологията ще е достъпна както за развитите страни, така и в по-изостаналите държави.
На 22 юни се появи информация, че най-малко 20 кораба са изпитали проблеми с работата на своите системи за GPS навигация. Всички те са били в Черно море, когато оборудването им показало, че се намират на летище Геленджик.
Британският журналист твърди, че това е първият случай в историята на масова манипулация на GPS навигации.
Технологията може да заблуди средствата за насочване на множество ракети, бомби и дронове на НАТО, които функционират с помощта на GPS. Авторът на статията твърди, че подобна система действа около московския Кремъл.
Спуфинг атаката представлява фалшифициране на местоположението на обект или човек с цел извличане на незаконно предимство.
One thought on “Експериментално руско оръжие блокира GPS-системи на американски кораби в Черно море

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'