ЕК: България е с най-голямото неравенство във възнагражденията в ЕС

България е сред страните с най-голямо неравенство в заплащането. Същевременно у нас това се съчетава с невъзможността на социалната система да се справи с този проблем.Това се посочва в представения днес годишен доклад на Европейската комисия „Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа“, предаде БТА. Годишният доклад отбелязва още, че според начините за оценка, резултатите могат да бъдат различни, защото у нас промяната в политиките е допринесла най-много за преодоляването на неравенствата в заплащането от 2008 до 2014 година.
От анализа на ЕК, цитиран от Нюз. бг, става ясно още, че заплатите в България миналата година са нараснали повече от производителността на труда. За същото алармираха и работодателските организации през седмицата. Според тях ръстът на заплатите в България значително изпреварва производителността. За дисбаланса те обвиняват правителството, което постоянно повишавало минималната заплата.
Според бизнеса още по-притеснително е намерението на управляващите да повишат шоково доходите през 2018 г. В бюджета е предвидено минималната заплата да се повиши от 460 на 510 лв., а заплатите в бюджетната сфера с 15%.
Нашата страна бележи растеж от над 5% в почасовото заплащане на труда. Отчита се обаче, че за разлика от повечето страни в ЕС, в България почти няма разлика в заплащането на наетите на граждански и на трудови договори, отбелязва още ЕК.One thought on “ЕК: България е с най-голямото неравенство във възнагражденията в ЕС

  • 15.10.2017 at 19:30
    Permalink

    Какво го усуквате, кажете го на нормален: жестока капиталистическа експлоатация!…

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'