Джихадисти стрелят с български ракети

Снарядите „Grad”  сеят разруха на 700 кв. м. на разстояние до 14 км

Подкрепяната от САЩ групировка „Свободна армия на Идлиб“ използва ракети „Grad” произведени във ВМЗ-Сопот за обстрел на легитимната сирийска власт. Това става ясно от видео, публикувано ютуб канала на групировката. Кадрите, заснети с пропагандна цел показват как бойците на групировката вадят боеприпасите от контейнерите, в които са доставени и ги използват при атаките си близо до лагера Хандарат край Алепо.


http://i.imgur.com/72bD3dn.png


Граничещата с Турция северозападна провинция Идлиб практически изцяло е контролирана от терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра” и нейни съюзни банди. От Идлиб ислямистите редовно изпращат подкрепления, въоръжение и боеприпаси за Алепо. Гръбнак на групировката са банди от Свободната сирийска армия, „Северната дивизия на ССА” и „13-а дивизия на ССА”, както и въоръжените формирования на „Лива Сукур ал-Джабал”.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ЧЛЕН НА ДЖАБХАТ АЛ-НУСРА:АМЕРИКАНЦИТЕ СА НА НАША СТРАНА! ВАШИНГТОН:МОЖЕ НАШИТЕ СЪЮЗНИЦИ ДА ПОМАГАТ НА ТЕРОРИСТИТЕ

Самата САИ обаче често действа заедно с джихадистите от „Джебхат ан-Нусра” и „Ислямска държава“ в битката си срещу кюрдските милиции официалната сирийска армия.


Това не е първият случай, в който България е обвинена, че снабдява с оръжие воюващите в Сирия. Според разследване на британски журналисти от началото на войната 8 страни от Източна Европа, включително и България, са одобрили износ на оръжие на стойност 1.2 млрд. евро за Близкия Изток. Освен страната ни в този списък попадат още Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словакия, Сърбия и Румъния.

https://webnews.bg/uploads/images/32/6332/246332/640x.jpg?_=1469619631

Разбира се, тези държави нямат право да изпратят оръжия директно в Сирия, Ирак или Либия, затова оръжията пътуват към съседни държави, при които няма забрана. Такива са Йордания, Саудитска Арабия, Йемен и Турция.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'