Дянков: За последните 7 г. са дадени 2,5 млрд. лв. повече за здравеопазване. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява

Растежът през 2018 г. може да достигне 5%. Липсват обаче реформи и по специално в здравеопазването. Подходът не е променен въпреки министър финансист. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, след като миналата седмица депутатите гласуваха окончателно бюджета за 2018 г. По думите му може догодина да стигнем до 5% икономически ръст т.е. допълнително 5-7 млрд. лева, но според него това се дължи на общия растеж на Европа. Това е бюджет, по-голям от целия бюджет за образование, твърди Дянков. Той даде за пример Чехия и Прибалтийските републики, където растежът е по-висок, отколкото у нас.

Ексминистърът припомни старата икономическа максима, че страните обикновено са в цикъл на 7 г. растеж и 7 г. спад. В началото сме на цикъл от добри икономически години, но това трябва да се използва, подчерта Дянков. Трябва правителството да се замисли за регионални политики – да се гледат статистиките от кои области хората излизат най-много в чужбина. Това са Разград, Враца, Видин, Ловеч и Плевен, заяви още Дянков, визирайки данните на НСИ за третото тримесечие. „Аз препоръчвам да се гледат статистиките откъде излизат хората. Разград е областта, откъдето за третото тримесечие на годината най-много хора излизат от България. Нататък следват Враца, Видин, моят град – Ловеч. Като се стигне до един етап, в който няма да има достатъчно хора, каквото и да правиш тогава, каквито и магистрали да строиш, няма значение“.

Симеон Дянков призна, че е неприятно изненадан, че подходът в здравеопазването си е същият, макар финансист да пое здравното министерство (бел. ред. – Кирил Ананиев).“В бюджет 2018 се дават допълнителни 400 млн. лв. спрямо предишната година, а само за последните 7 г. са дадени близо 2,5 млрд. лв. повече за здравеопазване. Всяка година продължават да се наливат пари и някак си системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява.“, посочи той. Дянков нарече грешка мораториума от една година, през която няма да се сключват нови договори с болници и за нови лекарства. Този мораториум не трябва да е финансова стъпка, трябва да е медицинска стъпка – само ако учените и лекарите кажат, че няма нужда от нови лекарства. Мораториумът за мене е грешка. И то не е просто грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва. Всяка година влизат по 300-400 млн. повече в системата, а качеството не се подобрява.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'