Дядото на Кристалина дал прякора на Левски, дали пък прадядо й не е посочил на кан Аспарух къде да забие меча си?

В истинска интернет сензация се превърна българският еврокомисар Кристалина Георгиева, след като миналата седмица обяви, че нейният прадядо – Иван Попхристов Кършовски, дал прозвището Левски на Апостола на свободата. Георгиева присъства на шестата родова среща на потомците на рода Кършовски в Елена на 4 юни.

Новината предизвика смут сред историците и шеги и пиперливи закачки в социалните мрежи, показа проверка на Епицентър. бг. Още същия ден, часове след като осъзна гафа си, зам.-шефката на Европейската комисия написа в профила си във „Фейсбук“ откъде има информацията, че именно прадядо ѝ е дал прозвището на Васил Иванов Кунчев.

loading…

„Откъде идва прякорът на Левски и дали моят прадядо Иван Кършовски е негов автор? Не съм историк и нямам претенции за историческа достоверност. Но така разказва в публични беседи Хараламби Петров, изследовател на Кършовския род. Според него, моят прадядо е забелязал „лъвския“ скок и оттам е тръгнали името Левски. Хараламби Петров е научил тази история от съпругата на художника Преслав Кършовски, внук на Иван Кършовски – а на него му е разказал дядо му“, написа тя.

Версията на Кристалина Георгиева категорично бе опровергана от историка Божидар Димитров: „Прозвището Левски на Васил Кунчев е дадено по повод факта, че той е прескочил калето в Белград. Това е бил доста широк ров. Прескочил го е от раз. Всички са казали: „Ето това е лъвски скок!“ И така идва прозвището Левски. Дали точно дядото на Кристалина Георгиева го е казал… Не съм чувал такова нещо. Иван Попхристов Кършовски е участвал в двете български легии на Раковски, бил е писар на четата на Панайот Хитов, където знаменосец е бил Левски. Набирал е доброволци за четата и е издавал вестник „Орел“. Има данни, че дядо й е участвал в двете легии на Раковски. Но всъщност какво значение има това. След като човек се готви да стане президент, всичко може да каже сега“.

На същото мнение е и проф. Георги Марков, който лаконично заявява: „Аз такова нещо не знам и не съм чувал.

Изявлението на еврокомисарката я превърна в обект на шеги и закачки във „Фейсбук“. Знайни и незнайни автори иронизират Кристалина Георгиева, като дори излагат версията, че е възможно неин роднина да е посочил на хан Аспарух къде да пресече Дунава.

В огромната си част коментарите на нецензурни, но във всички се отчита намерението й да се кандидатира за президент. Фейсбук потребителите са убедени, че след като Кристалина Георгиева не успя да стане българският кандидат за шефския пост в ООН, сега тя е решила да се пробва на предстоящите президентски избори.

epicenter.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'