Два български филма на фестивала в Кан

70-тото издание на кинофестивала в Кан беше открито тази вечер. За пръв път от 1988г. в официалната програма на събитието има участие на български режисьор – филмът „Посоки“ на Стефан Командарев. Лентата ще се състезава за наградата „Особен поглед“ – второто сървевнование в рамките на фестивала, заедно с основната „Златна палма“. „Посоки“ е четвъртата лента на Командарев, добре познат у нас и в Европа със „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. Действието се развива в рамките на едно денонощие в шест софийски таксита. Водещи герои са шофьорите – волни и неволни преки свидетели на българската действителност. В различните роли са известни актьори като Васил Василев – Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев – Геро, Асен Блатечки, Стефан Денолюбов и други.

Селектирането на Командарев е първото за български режисьор в Кан от 1988 година насам.

В селекцията на „Особен поглед“ е и германският „Уестърн“, копродуциран от Братя Чучкови и сниман основно в България.

 

 

Кинозвезди от цял свят уважиха откриването на фестивала

Официалната церемония беше водена от актрисата Лили-Роуз Деп и иранският режисьор Асгар Фархади. Те пожелаха на гостите на събитието „12 дни пълни с ентусиазъм и диалог, но и 12 дни, за да открият филмите, които да ги накарат да се замислят за човешкото съществуване днес“.

По червеният килим преминаха известни актьори като Уил Смит, Джулиън Мур, Никол Кидман, Даян Крюгер, Робърт Патисън и други.

За Златната палма, която ще бъде връчена на 28 май, ще се борят 19 филма. Сред тях са творби на София Копола, Андрей Звягинцев, Франсоа Озон и други изявени режисьори. Тазвечершния откриващ филм е „Призраците на Исмаел“ на Арно Десплешен.

Журито се оглавява от Педро Алмодовар, а част от него са италианския му колега Паоло Сорентино, актьорите Уил Смит, Джесика Частейн и други.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'