ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“ призоваха Столична община да ревизира договора за Витоша с „Витоша ски“

„За съжаление, вече над десет години, планината ни е отнета и превърната в заложник на конюнктурни интереси“, заяви Христо Иванов. ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“ призоваха Столична община да ревизира приватизационния договор за Витоша с „Витоша ски“. Това стана на нарочна пресконференция, на която трите партии обявиха, че договорът не се изпълнява, което е причината планината да е блокирана за гражданите на София.

„За съжаление, вече над десет години, планината ни е отнета и превърната в заложник на конюнктурни интереси“, заяви лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. По думите му се е стигнало до там през 2018 г., когато София е Европейска столица на спорта, на Витоша да цари транспортен хаос и да не се използват пълноценно разнообразните възможности за масов спорт.

По думите му е нужна ревизия на договора, за да може общината да започне да прави политика за Витоша.

„Имаме обаче достатъчно причини, да сме наясно че общинският съвет няма да предприеме нищо, че няма да бъде измислена политика, включваща гражданите. Затова правим заявка, че ние ще започнем такъв дебат, ще създадем платформа за провеждането на такава дискусия, така че самото общество да изготви тази визия. Витоша и общината са в плен на олигархични интереси. Освобождаването на Витоша е битка и за освобождаването на София“, обяви Иванов.

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева прочете декларация, която ще бъде представена на общинския съвет. В нея се настоява в бюджета, който общината ще гласува, да бъдат предвидени средства за премахване на старите съоръжения, да се подобрят транспортните връзки до планината, както и да започне публична дискусия за развитието на туризма в планината.

„На нея да бъдат обсъдени възможностите за изработването на цялостен план за развитието на ски и други спортове, проучване на възможностите за нови писти и връзка между съществуващите без излишна сеч и премахване на морени“, заяви още Георгиева.

Припомняме, че и в парк „Витоша“ има немалко скандали – отново между природозащитници, като тяхно основно лице Тома Белев, който е и бивш директор на парка, и стопанисващата лифтовете фирма „Витоша ски“ АД. Една от основните точки на конфликт са точно лифтовете и влековете – Белев твърди, че в сегашния план за управление е предвидено да има подмяна, но не и строеж на нови съоръжения или изграждане на ски писти. От „Витоша ски“ пък казват, че планът не съответства на Закона за горите и Закона за устройство на територията, защото трябва да се промени предназначението на земята, на която са изградени лифтовете, обслужващи ски зона „Алеко“, а планът не позволява изключване на земи от горския фонд. Отделно трябва да се подменят фундаментите и стълбовете на лифта, а това е строителство т.е. забранена дейност на горски територии. Белев контрира, че в чл. 54 от Закона за горите пишело, че станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, могат да се правят и в горски територии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'