Дончева: Измененията в НПК драстично погазват правата на човека и търсенето на истината

„Сегашното правителство и опозицията правят това, което иска Сотир Цацаров”, заяви Татяна Дончева, лидер на „Движение 21” по бТВ. Активността и влиянието на главния прокурор били особено видни в последните 6 месеца.
Измененията в НПК бяха въведени при пълна тишина, нито опозиция, нито дори някоя медия не обясни какво се случва. „Измененията в НПК трябваше да се гледат през септември, но минаха преди ваканцията. Тези поправки позволяват да се разширят пълномощията на прокуратурата. Промените драстично погазват правата на човека, погазват и търсенето на истината, допълва още тя. След измененията, вече е възможно да бъдете задържан и обвинен по анонимен донос. Променя се и времето за което можете да имате мярка за неотклонение. Всичко това е нарочно направено, за да може властта да упражнява натиск върху който и да е, с помощта на съдебната система.
Посегателството на бюрото за СРС-тата показва, че то е нежелано от управляващите. Ударът срещу зам.-шефа на Бюрото Георги Гатев е показателен. Той е много умен човек, супер юрист и независим човек. Доган и онова момче… тежкото, ако са мслили, че ще ги слуша, защото е от квотата на ДПС – са се излъгали. Искат те да контролират всичко, а Бюрото и Бойко Рашков си вършат съвестно работата, което им пречи.
И на трето място – отношението към Лозан Панов – данъчни, финансови проверки и пр. – което показва, че натискът да се оттегли продължава. Тези три неща показват, че управляващите и детето чудо с големите килограми са овладели съдебната система и я използват за унищожаването на своите бизнес и политически противници, категорична е Дончева.
„Докато спите по време на лятото, врагът не спи. Цацаров организира президента, парламентарните управляващи и опозицията, за да получи функции, с които да злоупотребява срещу гражданите”, смята Дончева.
По думите й опозицията също бездейства.
Дончева определи предложеното от БСП звено за антикорупция като „паралелно мини МВР”. Ефектът от него ще бъде нулев, защото там няма основното нещо – за да има ефективност в борбата срещу даден тип престъпления трябва да има държавен механизъм. А държавата се управлява от мафията, категорична е Дончева. Държавна сигурност не бива да има следствени функции – това е ясно още от комунизма и фашизма, допълни тя.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'