Днес е Световния ден на астрономията

Днес се отбелязва Световният ден на астрономията, който ще бъде почетен и от българската асторономическа общност, както и от любителите на космоса, пише news.bg.

Катедрата по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет организира паралелни прояви в София и в Смолян, които ще бъдат със свободен достъп за всички желаещи да ги посетят. В обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина в столицата ще има популярни лекции на астрономически теми и наблюдения на Слънцето.

Посетителите ще могат да се запознаят и с възможностите за обучение, които предлага Катедрата по астрономия. В планетариума в град Смолян също ще има представяне на постиженията на астрономията, поднесени на популярен език.

Програмата ще завърши с рок концерт пред планетариума. Астрономите от Роженската обсерватория също имат готовност да посрещнат гости за празника. Тук се намира най-големият телескоп на Балканския полуостров.

Разположен е на 20 м. над земята. „Интересът към астрономията обикновено се поражда в ранна детска възраст, когато човек погледне към небето и му стане интересно какво е това, което свети по небосвода.“ – коментира астрономът Григор Николов пред Би Ти Ви.

Българските астрономи имат самочувствието, че са равностойни на колегите си в чужбина. „Нашите резултати са напълно адекватни и съвместими с това, което работят хората в най-големите държави по света“, разказва директорът на Института по астрономия към БАН Евгени Семков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'