Днес е Преображение Господне

Голям празник отбелязва Православната църква днес (6 август) – Преображение Господне. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и Господ се показва на нея. Тогава всички желания на вярващите се изпълняват. Утрешният ден се свърза с промяна и нова надежда. Народът ни вярва, че на 6 август слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към есента. Прелетните птици се събират на ята, за да тръгнат към топлите страни. В храмовете се освещава грозде.

Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Христос в небесна му слава пред трима от най-близките му ученици. За всички вярващи християни, Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда.

В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, които са свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и стоки. Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби. Според традиция от най-дълбока древност женитбите се правели през септември, за да се роди дете през юни. Така невястата можела да се захване за работа през усилния летен период. Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към зимата. Щъркелите се събират на ята и се готвят да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този голям празник се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае. Ако някой човек се разболее, се натопява връзка със сушени плодове. Болният пие от водата и болестта се преобразява. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват и се очаква студеното време. Всеки трябва да се замисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър. Източник: zajenata.bg

 loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'