Дмитрий Медведев: Светът не трябва да бъде доминиран от една валута и от една разплащателна система

Русия и Китай обмислят свързване на националните си платежни системи. Светът не трябва да бъде доминиран от една валута и от една разплащателна система. Това заяви в сряда руският премиер Дмитрий Медведев, като в същото време призова за по-балансирана глобална финансова структура, съобщава агенция Ройтерс, цитиран от БНР. Отбелязвайки възхода на китайската платежна система Unionpay и усилията на Пекин да интернационализира местната си валута, китайският юан, Медведев заяви на пресконференция в столицата на Китай, че Русия също разработва собствена платежна система, известна като “Карта Мир“ (или Световна разплащателна карта).
В момента се обсъжда дали разплащателната система “Карта Мир“ да бъде свързана с китайските платежни системи, посочи той на съвместна пресконференция с китайския премиер Ли Къцян. Подобна идея би имала добри перспективи и избягване на онези проблеми, които понякога възникват, когато използвате американските платежни системи, каза Медведев, визирайки Visa и Mastercard.
Ройтерс напомня, че Русия започна да създава системата за разплащане “Карта Мир“ след наложените от Запада санкции през 2014-а година по време на кризата с Украйна. Сега тази система за разплащане е вече широко възприета в рамките на Русия. Компаниите Visa и MasterCard спряха да предоставят услуги на клиенти на една руска банка, след като Вашингтон наложи санкции върху Москва с оглед на анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна.
След като САЩ наложи нови санкции, Москва обеща да продължи да работи за намаляване на зависимостта от западните платежни системи. Наред с други неща, властите в Кремъл искат да бъдат въведени повече национални финансови услуги, като собствената агенция за оценяване на кредитния рейтинг. Мисля, че колкото повече финансови инструменти има в съвременния свят, толкова по-стабилна ще бъде световната финансова система, отбеляза Дмитрий Медведев.
Според Руската национална система за разплащателни карти (NSPK), в страната вече са били издадени около 14 милиона разплащателни карти “Мир“, или на около 10% от населението на страната. Самата NSPK беше създадена през 2014-а година и е 100% собственост на Централната банка на Русия. Повече от 380 банки, работещи в Русия, приемат тези разплащателни карти, които се издават от 120 банки. На практика тези карти се приемат във всички търговски и обслужващи обекти, включително кафенета, магазини, ресторанти и бензиностанции. Картите “Мир“ също така са добре приети и от засегнатия от санкциите Крим, където е забранено да оперират западните банки.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'