Дискусията около т.н. „трети пол“ е мюре. Целта е да забравите за Пирин

Днес от всички медии ни залива информацията за обсъждането на ратификацията на Истанбулската конвенция. И от всички медии се поставя само един въпрос: Узаконява ли се т.н. „трети пол“? Отговора е прост: Не. Няма такова нещо в конвенцията. Има спорни текстове, но никъде не се говори за „трети пол“. Ако не ви мързи да прочетете пълния текст, можете да го направите ако следвате линка: https://rm.coe.int/168046246f

Никъде в текста не се споменава „трети пол“ или „различен пол“. Основната идея е осигуряване на равни права между половете, защита от насилие независимо от пола, както и няколко формулировки относно що е то изнасилване, домашно насилие и мерки за превенция.

Обаче в дискусията за или против „трети пол“ се включват всички. Чели-недочели, експерти, социолози, политолози, политици, депутати и министри се надпреварват да обясняват как трябва или не трябва да приемаме „трети пол“. Излиза Андрей Райчев и заявява: Ако искаме да сме част от Европа, трябва да приемем „трети пол“. Излиза Джамбазки от ВМРО и започва: „Педофили лобират за трети пол“.

Всъщност независимо от отношението към ЛГБТИ-общността фактите са прости: Има два пола обособени или от Бог  или от природата или от еволюцията -мъжки и женски. Толкова. Каква сексуална ориентация имат няма никакво значение. Какъв секс практикуват и с кого, отново няма значение. Така, че „трети пол“ няма. Толкова.

Да, ама не. Всички продължават вкупом да спорят и да дават изявления по медиите. Защо ли? Защото целта е да забравите по-важните проблеми, и особено проблема с Пирин планина. Целта е да се скарате във Facebook за „трети пол“ и да спрете да мислите за концесиите(най-общо) и в частност за концесията на ски зоната в Банско. Да не задавате тъпи въпроси от рода на „Кой по дяволите е безработния кипърски гражданин, който всъщност е собственик на концесионера? Защо при доказани нарушения на концесионера, държавата продължава да го толерира? Защо концесионера, чрез разни лобисти като Каролев продължава да лъже, че не може да пусне съоръженията на Витоша поради липса на резервни части и производители? Няколко прости, но неудобни въпроса.

И освен, че трябва да спрете да задавате въпроси, трябва да забравите и за протести. Никакви протести. Защото е малко неудобно, и много неприятно за правителството и подкрепящата го коалиция, да има протести точно сега. Всъщност протестите не са срещу втори кабинков лифт. Протестите са срещу незаконното строителство в Пирин. Протестите са срещу изграждане на мини-Вец във водохващанията. Протестите са срещу анонимна офшорна компания, която е концесионер на ски-зоната в Банско. Протеста е срещу мафията в България. И така: „третия пол“ е мюре. Отвлича вниманието от истинските проблеми.

Боян Цонев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'