Директорът на ЦРУ Марк Помпейо: САЩ ще държат Техеран отговорен за евентуални атаки срещу американските интереси в Ирак

Директорът на ЦРУ Майк Помпейо предупреждава иранските генерали да внимават да не засегнат американските интереси в Ирак. Помпейо каза, че е изпратил писмо до един от висшите ирански военни, предупреждавайки го, че САЩ ще държат Техеран отговорен за евентуални атаки срещу американските интереси в Ирак, но той не пожелал да го прочете, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. На форум, посветен на отбраната и организиран от фондацията Роналд Рейгън, Помпейо каза, че е писал на генерал Касем Солеймани, ръководителя на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и командваш елитните сили Ал Кудс, защото той е дал да се разбере, че командваните от него сили може да застрашат американските интереси в Ирак.

Целта на писмото е била Солеймани и иранското ръководство да разберат, че Вашингтон ще ги държи отговорни за каквото и да било нападение срещу американските интереси в Ирак, обясни Помпейо.
Той заяви, че Иран работи за укрепване на влиянието си в Близкия изток. Като конгресмен от Канзас републиканецът Помпейо бе много критичен към ядрената сделка с Иран. Сега каза, че Техеран изпълнява задълженията си по споразумението.

Мохамад Мохамади Голпаяни, началникът на кабинета на върховния ирански лидер аятолах Хаменеи, заяви, че човек от ЦРУ се опитал да предаде на Солеймани писмо, когато той бил през ноември в сирийския град Букамал по време на водените там боеве срещу „Ислямска държава“. Иранският генерал обаче казал, че няма да приеме писмото, нито ще го прочете и отвърнал, че няма какво да каже „на тези хора“, разказа Голпаяни, цитиран от иранската агенция Фарс. Солеймани няколко пъти е предупреждавал кюрдските лидери в Северен Ирак да се изтеглят от град Киркук, известен с петролните си залежи и ги е заплашвал, че в противен случай ще бъдат атакувани от иракските сили и подпомаганите от Иран милиции, отбелязва Ройтерс и добавя, че Солеймани е пътувал до Иракски Кюрдистан, за да се срещне с лидерите му. По време на форума Помпейо не пожела да отговори на въпроси, свързани със спекулациите, че може да смени Рекс Тилърсън на поста държавен секретар и подчерта, че сега е фокусиран върху работата си като директор на ЦРУ.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'