Димитър Иванов: Изявлението на Доган е подадена ръка

Бившият шеф на политическата полиция – VI-то управление на ДС, Димитър Иванов коментира партията на Лютви Местан – ДОСТ, намесата на Турция в българските избори, писмото на Ахмед Доган преди вота, опасностите пред България в нажежената ситуация в Европа преди референдума в южната ни съседка, както и политическата ситуация у нас преди парламентарния вот, пише Пик.
„Има причина, има и повод за изявлението на Ахмед Доган. В случая той, български политик, в известен смисъл държавник и философ през определен период изпраща послания до българското общество“, заяви той.
„Сега го прави за пореден път като поводът са парламентарните избори. Причината е в мисленето на Доган, но и на други хора. Той предупреждава за нещо, мисли предварително и иска да се избегнат вредни последици“, сподели експертът.
„Доган се опитва да предложи нова формула за съставяне на правителство. Предстоят избори, а обществото е силно разделено, не само между БСП и ГЕРБ, между Бойко и Корнелия, а във всяка една част“, категоричен е Димитър Иванов.
„Доган казва, че трябва да се обединим и че е необходим нов тип интегриран патриотизъм. Всички трябва да работят за националната кауза на Република България, която е държавен суверенитет, независимост, териториална цялост, защита на границите“, увери бившият шеф на политическата полиция.
„Доган въвежда друго ново понятие – етнонация. Трябва да видим кои думи той изпуска или избягва в текста – например мултикултурализъм, Доган казва „етнонация“, казва „заветите на Левски“, казва „земя, която е моя, твоя и негова“. Този текст не ме дразни, а напротив – харесва ми“, отсече Димитър Иванов.
„Доган предлага нова концепция за национално единение. Смисълът му е след изборите всички партии да се съберат и да направят една голяма коалиция, която да управлява. На второ четене се разбира, че той говори за единна държава с единна нация във външнополитически план“, обяви експертът.
Не изключвам да се стигне до едно приближаване на отношенията между Обединените патриоти и ДПС. При патриотите има много опитни политици, които знаят колко динамична и променяща се е международната политика“, информира той.
„Посланието на Доган е сложно написано, но текстът може да се опрости. Възможно е да се е повлиял от Лютви Местан, който говори по този начин“, добави Димитър Иванов.
Всички приказки на Плевнелиев за евроатлантическите ценности отиват по дяволите. Евросъюзът се разпада от север. Не знаем кога на Орбан ще му писне и ще поиска да напусне Европейският съюз. На южният фланг започва НАТО да се разваля. Турция притежава най-голямата европейска армия със 600 хиляди войници“, коментира бившият шеф на политическата полиция.
„Всеки трябва да гледа в собствената си паница. С какво право критикуваме Ердоган, той защитава националните си интереси“, попита експертът.
„Очевидно е, че има намеса от страна на Турция в нашите избори, но стига сме говорили за Меркел и Ердоган. Нас какво ни интересуват техните отношения. Кой регистрира партия ДОСТ? Кой търпи посланик Гьокче да си развява байряка? Българският съд ги регистрира ДОСТ, а за Гьокче си има правилник, който той нарушава. Тук не им е виновен Ердоган, аз не го защитавам, но това са риторични въпроси, чиито отговори са известни“, каза историкът.
„Ердоган е един много сериозен лидер. Трябва да го оставим, несериозно е да го свързваме с нашите си проблеми. Не може да се съревноваваме географски и исторически с Турция. Да не говорим за икономически и за тежестта, която има Турция в международната политика“, отсече Димитър Иванов.
„Изявлението на Доган е подадена ръка. Глупаво е тя да бъде отхвърлена“, заключи експертът.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'